Luonnonvarasäästöjä uudelleenkäytöllä ja ylijäämän hyödynnyksellä – Kestävä kehitys Kierrätyskeskuksessa

Kierrätyskeskuksen tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta uudelleenkäytöllä, sillä vaikka kiertotaloudesta ja materiaalikierrosta paljon puhutaan, kaikista ympäristöystävällisintä on pidentää tuotteen elinkaarta. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteen käyttämistä siinä tarkoituksessa, mihin se on luotu, mahdollisimman pitkään.


Lue täältä, millä tavalla Kierrätyskeskus mahdollistaa kotitalouksille ja kuluttajille hyvän tavaran ja materiaalin laittamisen kiertoon.

Kotitalouksien lisäksi tarpeetonta tavaraa ja materiaalia syntyy työpaikoilla ja yrityksissä. Jotta voisimme säästää mahdollisimman paljon luonnonvaroja, teemme yhteistyötä toisten yritysten, organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa sekä tarjoamme heille tavarakierron palveluja.

Tarpeeton, hukka ja ylijäämä kiertoon 

Kierrätyskeskus ohjaa yrityksien, organisaatioiden ja yhteisöjen ylijäämä- ja hukkamateriaalia ja tavaraa uudelle kierrokselle. Jos tavaraa tai materiaalia on pieni määrä, yritys voi tuoda sen Kierrätyskeskuksen myymälään yhtä helposti kuin kuluttajakin. Jos taas tavaraa on suuri määrä tai on epäselvää, sopiiko se uudelleenkäyttöön, aloitetaan täyttämällä Kierrätyskeskuksen sivuilta lomake. Kierrätyskeskus ottaa yrityksiltä vastaan mm. sähkölaitteita ja elektroniikkaa, tekstiilejä, kankaita, messumattoja ja toimistokalusteita. Lue lisää täältä.

Kierrätyskeskus hakee tavaroille ja materiaaleille ympäristön kannalta parhaan ratkaisun. Tavarat kulkevat lajittelukeskuksemme kautta

  • sellaisenaan Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälöihin myyntiin 
  • elektroniikkaverstaalle kunnostettavaksi
  • ilmaisosastoille 
  • Plan B -verhoomoon
  • kädentaitopalvelu Näprän ilmaistukun kautta kouluihin ja päiväkoteihin.

Kierrätyskeskus sopii asiakasyrityksen kanssa siitä, mihin vastaanotettu tavara tai materiaali päätyy. Esimerkiksi yritysten logotuotteita ei myydä, vaan ne ohjataan Näprän ilmaistukun kautta kouluille ja päiväkodeille askartelukäyttöön. Näin Kierrätyskeskuksen avulla yritys saa itselleen tarpeettomalla materiaalilla ilahdutettua tahoja, joilla on pieni budjetti mutta suuri tarve materiaalille.

Jotta ylimääräisen tavaran ja materiaalin ohjaaminen kiertoon olisi mahdollisimman helppoa, Kierrätyskeskus tarjoaa mahdollisuutta tilata kuormalle nouto. Nouto on mahdollista tilata joko yksittäiseen tai jatkuvaan tarpeeseen. Kierrätyskeskus voi sopimuksen mukaan noutaa kuorman vaikka kuukausittain.

Luonnonvarasäästöjä elinkaaren jatkamisella

Kuten edellä mainittua, kaikista ympäristöystävällisintä on jatkaa materiaalin tai tavaran elämää siinä tarkoituksessa, johon se on luotu. Jotta viesti välittyisi Kierrätyskeskuksen sisältä aina yritysasiakkaan henkilöstölle ja asiakkaille asti, tarjoamme lisäpalveluna laskelman siitä, kuinka paljon tavaran tai materiaalin ohjaaminen kiertoon säästi luonnonvaroja. Laskelma antaa konkreettisen kilomäärän, jonka avulla voi havainnollistaa, miksi ylimääräisen ohjaaminen kiertoon kannatti sen sijaan, että se olisi hävitetty jätteenä. Kierrätyskeskuksen asiakasyritykset ovat hyödyntäneet lukuja mm. vastuullisuusraportoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla.

Tarvittaessa yritys saa Kierrätyskeskukselta tositteen siitä, mitä tavaraa ja kuinka paljon Kierrätyskeskus on vastaanottanut.

Kierrätettyä tavaraa palautusmahdollisuudella

Kierrätyskeskus paitsi ottaa vastaan tavaraa ja materiaaleja, myös tarjoaa niitä erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten toimiston kalustamiseen tai vaikka tv-tuotantojen lavastamiseen. Kierrätyskeskuksen Hakaniemen toimiston kokoustilat on kalustettu Plan B -verstaan kunnostamilla värikkäillä kalusteilla ja keittiö on astioita ja mikroja myöten varusteltu kierrätystavaralla. Putous-sketsiohjelmaa tuottanut tuotantoyhtiö taas lavasti Putouksen 12. kauden sketsejä kierrätystavaralla. 

Kierrätyskeskuksesta hankittuja tavaroita on hyödynnetty myös festareilla ja pop-up-puotien sisustuksissa.

Jotta hyvä kiertäisi ja pysyisi käytössä, Kierrätyskeskus myös vuokraa tavaroita yrityksille. Koko Kierrätyskeskuksen myymälöiden valikoima on vuokrattavissa. Kierrätyskeskuksen yritysasiakkaita ilahduttanut asia on, että tavaroiden palauttamisen yhteydessä voi Kierrätyskeskuksen kautta ohjata kiertoon myös muun hyvän mutta ylimääräisen tavaran, jota on voinut syntyä esimerkiksi väliaikaisen tilan sisustamisesta tai tv-ohjelman lavastamisesta. 

Kierrätyskeskus etsii jatkuvasti tapoja kehittää tavarakierron palveluja ja säästää luonnonvaroja erilaisin hankkein sekä kumppanuuksin. Näistä lisää seuraavassa tekstissä.