Hyllyntäytteestä löydöksi – Kestävä kehitys Kierrätyskeskuksessa

Kierrätyskeskuksen tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta uudelleenkäytöllä, sillä vaikka kiertotaloudesta ja materiaalikierrosta paljon puhutaan, kaikista ympäristöystävällisintä on pidentää tuotteen elinkaarta. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteen käyttämistä siinä tarkoituksessa, mihin se on luotu, mahdollisimman pitkään. Eli käyttää vaatteita vaatteina ja tietokoneita tietokoneina niin pitkään kuin mahdollista sen sijaan, että käyttökelpoiset tuotteet prosessoitaisiin ja hyödynnettäisiin uudelleen raaka-aineina.

Jotta käyttökelpoinen ja hyvä tavara kiertää, on tärkeää, että on mahdollista laittaa itselle tarpeeton käyttökelpoinen tavara kiertoon ja uuden sijaan hankkia käytettyä. Komeroittain käyttökelpoista ja hyvää tavaraa odottaa uutta kotia kotitalouksissa ja työpaikoilla.

5 miljoonaa tavaraa kiertää Kierrätyskeskuksen kautta joka vuosi

Kaikki Kierrätyskeskuksen myymälät ottavat vastaan hyvää ja käyttökelpoista tavaraa. Lahjoituspisteet sijaitsevat myymälöiden yhteydessä ja niihin on helppo jättää itselleen tarpeeton. Otamme vastaan lähes kaiken hyvän tavaran: vaatteita, tekstiileja, kodintarvikkeita, huonekaluja, leluja, pelejä… 

Otamme vastaan myös kaikenkuntoista elektroniikkaa, sähkölaitteita ja polkupyöriä. Korjaamme ja kunnostamme laitteet verstaallamme. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja, joten korjaamalla käytettyjä laitteita ja pidentämällä siten niiden elinkaarta säästämme paljon luonnonvaroja.

Kierrätyskeskuksen kautta kulkee vuosittain yli 5 miljoonaa tavaraa, joista 2/3 myydään ja 1/3 jaetaan ilmaiseksi. Tavarat kulkevat lajittelukeskuksemme kautta sellaisenaan Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälöihin myyntiin, ilmaisosastoille ja kädentaitopalvelu Näprän ilmaistukun kautta askartelutarvikkeiksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Vuonna 2019 Kierrätyskeskuksen toiminnalla säästettiin 54 miljoonaa kiloa luonnonvaroja. Tässä summassa ilmaiseksi jaetuilla tuotteilla ja askartelutarvikkeilla on merkittävä rooli, sillä ilman ilmaisosastoja tuotteet ja materiaalit päätyisivät kierrätyksen kautta jätteeksi ja niiden matka päättyisi.

Palveluja, jotta hyvä löytäisi uuteen kotiin

Jotta voisimme tarjota asukkaille mahdollisimman vaivattoman tavan laittaa hyvä kiertoon ja säästää samalla enemmän luonnonvaroja, kehitämme tavarakierron palvelujamme. Näin helpotamme asukkaan arkea ja tavaroiden kiertoa:

  • Tarjoamme noutopalvelun, joka noutaa valmiiksi pakatut tavarat ja huonekalut kotoa.
  • Taloyhtiöt voivat tilata noudon asukkaiden kaikenkuntoisille polkupyörille.
  • Lainaamme maksutta peräkärryä lahjoitustavaroiden kuljettamiseen. Keräysautomme kiertää
  • Keräysautomme kiertää pääkaupunkiseudulla vuosittain yli 300 osoitteessa.

Lisäksi olemme mukana lukuisissa hankkeissa ja piloteissa. Esimerkiksi vuonna 2021 pilotoimme yhdessä HSY:n kanssa yhden luukun Sortti-palvelupistettä, jossa asiakkaan jättämästä tavarasta saadaan otettua talteen kaikki mahdollinen uudelleenkäyttöön kelpaava tavara.

Teemme myös tavarakiertoyhteistyötä yritysten kanssa. Siitä lisää seuraavassa tekstissä.