Siirry sisältöön

Referenssit

Me Kierrätyskeskuksella autamme organisaatioita/yrityksiä kirkastamaan, lunastamaan ja viemään käytäntöön ympäristölupauksensa. Toimimme myös yritysten ja yhteisöjen kiertotalouskumppanina – yli 30 vuoden kokemuksella. 

Tällä sivulla esittelemme lyhyesti, millaisia palveluita olemme asiakkaillemme tuottaneet. Tutustu myös Asiakastarinoita-sivuumme, josta löydät pidemmät tarinat.

Asiakkaitamme

 

Linkistä voit tutustua asiakkaisiimme, jotka ovat hyödyntäneet Kierrätyskeskuksen B2B palveluita.

FabPatch

FabPatch™ Vaatelaastari® on suomalainen korjausinnovaatio, hankaamalla kiinnittyvä tekstiilipaikka. Vaatelaastari on pidentänyt jo yli 1,5 miljoonan vaatteen ja tekstiilin käyttöikää. Korjaaminen on aito arjen ekoteko, josta FabPatch tekee helppoa!

 • FabPatch halusi osoittaa vaatteiden korjaamisesta syntyvät positiiviset ympäristövaikutukset.
 • Kierrätyskeskuksen Kiertotalouslaskennan avulla selvitettiin, kuinka paljon luonnonvaroja säästetään ja CO2-päästöjä vältetään, kun vaatteiden elinikää pidennetään Vaatelaastari-paikalla sen sijaan, että ostettaisiin uusi vaate.
 • Laskenta toteutettiin kolmelle tuoteryhmälle, joihin Vaatelaastari-paikkoja usein käytetään: takeille, farkuille ja lasten trikoovaatteille. Tulosten avulla FabPatch pystyy kertomaan konkreettisin esimerkein, kuinka arjen pienillä ekoteoilla voi olla suuri vaikutus ympäristölle.

”Yhteistyö Kierrätyskeskuksen kanssa oli joustavaa ja asiakaslähtöistä. Laskennan tulosten lisäksi saimme käyttöömme valmista materiaalia viestinnän tueksi.”

Natalie Ahonen, Vastuullisuuskoordinaattori FabPatch Oy

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, 2024

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus koordinoi sopijakuntiensa (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula) ekotukitoimintaa. Ekotukitoiminnan tavoitteena on lisätä kuntakiinteistöjen henkilöstön ympäristötietoisuutta ja edistää ympäristövastuullisia käytäntöjä työpaikoilla.

Ekotukitoiminnassa on mukana monia kouluja ja päiväkoteja, joissa ekotukitoiminta tuodaan osaksi ympäristökasvatusta. Ekotukitoiminnan tärkeitä yhteistyötahoja ovat mm. kuntien kiinteistöhuolto sekä siistimis- ja ruokapalvelut.

krakenimages / Unsplash

Ekotukitoiminnan ympäristökoulutukset

 • Keski-Uudenmaan ympäristökeskus järjestää vuosittain erilaisia koulutustilaisuuksia ekotukitoiminnan tueksi. Koulutusten tavoitteena on edistää tietoja ja taitoja ympäristöparannusten toteutuksesta sekä motivoida toteuttamaan ympäristöparannuksia konkreettisesti omassa työssä. Kouluttajiksi pyydetään alan asiantuntijoita.
 • Vuosien varrella Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen asiantuntijat ovat olleet monesti mukana ympäristökeskuksen koulutustilaisuuksissa. Tuoreimpia ovat ekotukikiinteistöissä työskenteleville ruokapalvelutyöntekijöille suunnattu Materiaali- ja energiatehokas keittiö -koulutus kuntien ruokapalveluiden ilmastokuorman pienentämiseksi, sekä ekotukikiinteistöissä työskenteleville kiinteistönhoitajille suunnattu Kiinteistönhoitajat ekotukitoiminnan tukena -koulutus.
 • Nykyäänkin Kierrätyskeskuksen asiantuntijat kouluttavat ekotukikiinteistöjen kiinteistönhoitajia muun muassa jätehuollon kehittämisestä, kiertotaloudesta ja ympäristötyöhön kannustamisesta. Koulutusten kohderyhminä ovat yllä mainittujen tahojen lisäksi olleet myös Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sopijakuntien ekotukihenkilöt.

Koulutuksillanne on parannettu tietämystä ja osaamista energia- ja materiaalitehokkuuden sekä ylipäänsä ympäristöparannusten edistämisestä kuntien kiinteistöissä sekä lisätty tahtoa toteuttaa kyseisiä asioita työpaikalla.”

”Kierrätyskeskuksen asiantuntijat ovat olleet oikein päteviä kouluttajia, ja siitä on myös osoituksena monilta koulutettavilta toistuvasti tullut positiivinen palaute.”

”Kiitän hyvistä koulutuksista menneinä vuosina, ja suosittelen kernaasti Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskusta kouluttajaksi kestävän elämäntavan edistämistä koskeviin tilaisuuksiin!”

Tapani Hänninen, ympäristösuunnittelija, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Julkaistu 19.4.2024

Ecolor Oy, 2024

Ecolor Oy tarjoaa kuvatulostus-, kuvanviimeistely-, toimitus-, koulutus- ja asiakaspalvelua muoto- ja ryhmäkuvaajille, kuvausliikkeille ja kuluttajille ympäri Suomen. 

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän auditointi 

 • Ecolor kytkee ympäristön, yhteisön ja talouden hyvinvoinnin osaksi liiketoimintaansa. Ecolor panostaa jatkuvasti ympäristöystävällisiin käytäntöihin vähentääkseen hiilijalanjälkeään. Ympäristövastuutyötä ohjaavan Ekokompassin sertifikaatti oli päättymässä ja Ecolorilla oli tarve uusinta-auditoinnille. 
 • Auditoinnissa todennettiin Ekokompassin kriteeristö ja konsultoitiin vastuullisuustyön kehittämisessä. On antoisaa seurata tutuksi tulleiden yritysten kehittymistä auditoinnista toiseen ja oli ilo nähdä Ecolorin edistyminen vuosien varrella.  Erityistä huomiota kiinnitettiin toiminnan hyvään kehittämiseen tulevaisuudessakin! 
 • Sertifikaatti sai jatkoa ja Ecolor uusia ajatuksia ja suuntia toiminnan kehittämiseksi.

”Entuudestaan tutun auditoijan asiantuntijuus on aivan omaa luokkaansa. Saimme paljon tietoa ja vinkkejä jatkoa ajatellen.” 

Sari Vilen, henkilöstö- ja tuotantojohtaja, Ecolor Oy 

Julkaistu 25.3.2024

Cabassi Oy, 2024

Cabassi valmistaa paperikasseja Valkeakoskella, ainoana kotimaisena tehtaana.

Kuvassa Joona Henttonen ja Jouko Nikkilä yrityksen toimitiloissa

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän auditointi 

 • Cabassin toimintaa ohjaavat kestävän kehityksen (Agenda 2030) tavoitteet ihmisarvoisesta työstä ja talouskasvusta, vastuullisesta kuluttamisesta sekä ilmastoteoista. Ympäristö- ja vastuullisuuslupauksensa käytäntöönpanossa yritys käyttää apuna Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Myönnetyn sertifikaatin ylläpitäminen vaatii järjestelmän auditoinnin kolmen vuoden välein. 
 • Kierrätyskeskuksella on ollut ilo ja kunnia auditoida Cabassin ympäristöjärjestelmä ihan ensimmäisen ja jo toisenkin kerran! Auditoinneissa on todennettu kriteerien täyttyminen, iloittu ympäristötyön eteenpäin menosta ja tuloksista sekä pohdittu jatkokehitysmahdollisuuksia. 
 • Cabassin sertifikaatti on uusittu. Yritys on tehnyt merkittäviä parannuksia ympäristöasioiden saralla.
Cabassi Oy logo ja teksti "Paperikassi Suomesta"

”Olemme käyttäneet Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää jo kolme vuotta ja molemmat ajanjaksoon osuneet auditoinnit meille on tehnyt Kierrätyskeskus. Kummallakin kerralla meitä on ilahduttanut auditoinnin keskusteleva ja konsultoiva ote. Toki pykälät ja rätingit katsotaan niin kuin pitää, mutta suurin hyöty pienelle mikroyritykselle on siitä, että pääsemme keskustelemaan asiantuntijan kanssa jo tehdystä ja samalla myös tulevasta. Auditointi on muuttunut odotetuksi tapahtumaksi eikä kauhulla pelätyksi pakkopullaksi. Tästä on taas hyvä jatkaa!”

Joona Henttonen, yrittäjä, Cabassi Oy

Julkaistu 20.2.2024

Kirkkopuiston Terassi, 2023

 

Kirkkopuiston Terassi on usean ravintolan yhteinen terassialue Turun tuomiokirkon kupeessa. Se on ruoka- ja juomatapahtumien tuotantoon keskittyvän Turku Food & Wine Fest –yrityksen merkittävin tapahtuma.  

 

 

Kuva: Jouni Kuru

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän auditointi 

 • Kirkkopuiston Terassi haluaa kehittää toimintaansa kestävästi ja saavuttaa Sustainable Travel Finland –merkin. Kehittämisen työkaluna Kirkkopuiston Terassi käyttää Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Turun kaupunki ja Tuomiokirkkoseurakunta kannustavat myös yhteistyökumppaniaan kestävään toimintaan. 
 • Auditoinnissa todennettiin Ekokompassin kriteerien täyttyminen ja suunniteltiin yhdessä seuraavia askeleita ympäristötyön kehittämiseksi. Kirkkopuiston Terassi sai konkreettisia ehdotuksia mm. henkilöstön perehdyttämiseen ympäristöasioissa ja hankintojen kestävyyden kehittämiseen. 
 • Kirkkopuiston Terassi sai Ekokompassi-ympäristösertifikaatin. Sertifikaatti on osa Visit Finlandin kestävän matkailun kehittämispolkua ja STF-merkkiä. 

”Auditoija oli avulias ja jaksoi selittää asioita juurta jaksaen. Kiva kokemus, opittiin taas lisää!” 

Samuli Pasanen, toimitusjohtaja
Turku Food & Wine Fest / Kirkkopuiston Terassi

Julkaistu 28.9.2023 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), 2023

 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL on lasten, nuorten ja perheiden arjen asiantuntija, vapaaehtoistyön toteuttaja, arjen tuen kehittäjä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

 

 

Asiantuntijaluento: Ympäristövastuu ja kestävä kehitys MLL:n toiminnassa

 • MLL:n keskustoimisto halusi käynnistää kestävän kehityksen ohjelman valmistelun.
 • Keskustoimiston kehittämispäivässä Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija piti puheenvuoron ympäristövastuusta, MLL:n toiminnan konkreettisista ympäristövaikutuksista ja niiden merkityksestä sekä ympäristötyön aloittamisesta.
 • Puheenvuorosta henkilöstö sai käytännön vinkkejä ja rohkaisua ympäristötyön edistämiseen. 

Napakka ja asiantunteva esitys, jossa ansiokkaasti käsiteltiin haastavaa teemaa ihmisen kokoisesti ja ymmärrettävästi. Asiantuntija osasi upeasti tuoda kestävän kehityksen teot arjen tasolle ja innostaa koko henkilöstöä jatkotyöskentelyyn. Havahduimme siihen, miten kestävän kehityksen teemat liittyvät ihan meidän jokaisen työhön, ja miten tärkeintä on lähteä liikkeelle! “

Anna-Kaisa Hiedanniemi, MLL

Julkaistu 21.9.2023 

DUO Interior, 2023

 

DUO Interior on kalustekiertotalouden ammattilainen vuosikymmenien kokemuksella. DUO Interiorilla on kokemusta Suomen suurimpien kiertotalouskonseptien luomisesta, sekä toteuttamisesta. 

 

 

Kiertotalouslaskenta 

 • DUO Interior halusi osoittaa toimialansa edelläkävijänä asiakkailleen uudelleenkäytöstä syntyvät positiiviset ympäristövaikutukset. 
 • Kierrätyskeskuksen kiertotalouslaskennan avulla selvitettiin, kuinka paljon luonnonvaroja säästetään ja CO2-päästöjä vähennetään, kun toimistokalusteet ostetaan käytettynä uusien kalusteiden sijaan.  
 • Jatkossa DUO Interior pystyy kertomaan tuotteiden ympäristösäästöt verkkokaupassaan. Ympäristösäästölukuja voidaan tuoda esille myös jo tarjousvaiheessa yritysasiakkaille, joille DUO Interior tarjoaa toimistokalusteiden kiertotalouspalveluita. Lisäksi laskennan avulla voidaan seurata asiakaskohtaisesti hankintojen ympäristövaikutuksia vaikkapa vuositasolla. 

”Kiertotalousajattelu ja halu toimia vastuullisesti ohjaavat tänä päivänä yhä useampien yritysten toimintaa, joten kysyntää laadukkaille kierrätyskalusteille riittää” 

kertoo käytettyjä toimistokalusteita välittävän DUO Interiorin kiertotalous- ja palvelujohtaja Jukka Aarnio

Julkaistu 19.9.2023 

Siikaranta Camping, 2023

 

Siikaranta Camping on Porin Reposaaressa meren rannalla sijaitseva luonnonkaunis leirintäalue, joka tarjoaa matkailijoille kesäkaudella mökkimajoitusta sekä caravan– ja telttapaikkoja. 

 

 

Ekokompassi ympäristöjärjestelmän auditointi

 • Siikaranta Camping haluaa kehittää kestävän matkailun palvelujaan ja saavuttaa Sustainable Travel Finland -merkin. Työkaluksi ympäristövastuullisen toiminnan kehittämiseen Siikaranta Camping valitsi Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän.
 • Auditoinnissa todennettiin Ekokompassin kriteerien täyttyminen. Olennainen osa auditointia on ympäristötyön jatkokehittäminen. Siikaranta Camping sai konkreettisia ehdotuksia mm. jätehuollon kehittämiseen ja asiakkaiden ohjaamiseen viestinnän keinoin.
 • Siikaranta Camping sai Ekokompassi-ympäristösertifikaatin. Sertifikaatti on osa Visit Finlandin kestävän matkailun kehittämispolkua ja STF-merkkiä. 

”Valitsin Kierrätyskeskuksen auditoijaksi, koska se kuulosti käytännönläheiseltä toimijalta. Auditointi oli oikein miellyttävä kokemus ja siitä sai hyvää ja tarpeellista palautetta.”

Eeva-Leena Paakkola, yrittäjä, Siikaranta Camping

Julkaistu 3.7.2023 

Tapio-konserni, 2023

 

Tapio on riippumaton metsäntuntija, joka tarjoaa asiantuntijapalveluita, karttoja, kirjoja sekä tehokkaita ratkaisuja metsien kestävään hyödyntämiseen. 

 

 

Hiilijalanjälkilaskenta 

 • Tapio kaipasi konkreettista tietoa toimintojensa ilmastovaikutuksista. 
 • Kierrätyskeskus toteutti Tapiolle kattavan hiilijalanjälkilaskennan, jossa huomioitiin sekä Tapion omien toimintojen, että arvoketjun päästöt.  
 • Tapio sai käyttöönsä yksityiskohtaisen hiilijalanjälkiraportin sekä tiivistelmän tärkeimmistä tuloksista. Lisäksi hiilijalanjälkilaskentaa ja sen tuloksia avattiin koko henkilöstön yhteisessä tilaisuudessa. 

”Projekti oli haastava ja ensimmäistä kertaa tehtynä vaikea, mutta saimme selkeitä ohjeita ja tukea. Kierrätyskeskus toimi kaikin puolin erittäin hyvin!” 

Minna Grip, Viestintä- ja markkinointijohtaja, Tapio

Julkaistu 22.6.2023 

Finlandia Kirja Oy, 2023

 

Finlandia Kirja on suomalainen kirjojen kiertotalouden edelläkävijä, uudelleenkäyttökirjoihin erikoistunut verkkokauppa ja Pohjoismaiden suurin antikvariaatti.

 

 

Kuva: Finlandia Kirja Oy

Kiertotalouslaskenta 

 • Finlandia Kirja halusi osoittaa asiakkailleen uudelleenkäytöstä syntyvät positiiviset ympäristövaikutukset.  
 • Kierrätyskeskuksen kiertotalouslaskennan avulla selvitimme, miten paljon luonnonvaroja säästetään ja CO2-päästöjä vähennetään, kun kirjat kiertävät uusille lukijoille sen sijaan, että niiden tilalle ostetaan uusia kirjoja.  
 • Jatkossa Finlandia Kirja pystyy kertomaan kirjakohtaiset ympäristösäästöt verkkokaupassaan. Kiertotalouslaskentaa käytetään lisäksi Finlandia Kirjan organisaatioasiakkaille, joille tarjotaan kirjojen kiertotalouspalveluita, sekä kirjastoissa sijaitsevien kierrätyspisteiden asiakkaille. Laskenta toteutettiin myös Nastolan Kirkonkylän koululla pilotoidussa kirjojen keräyskampanjassa.

”Saamme laskennasta konkreettista hyötyä niin myynti- kuin hankintatoimintaan. Kiertotalouspalveluita tarjottaessa nämä ovat suorastaan elinehto.”

Matti Pietilä, toimitusjohtaja, Finlandia Kirja Oy

Julkaistu 20.6.2023 

Mailhouse Oy,  2023

 

Mailhouse Oy tytäryhtiöineen tuottaa painetun viestinnän, suoramarkkinoinnin ja logistiikan varastointiratkaisuja. Mailhouse Oy, Painonet Oy, Logisticshouse Oy, Lähettämö Oy ovat osa Mailhouse-konsernia.

 

 

Kuva: Mailhouse Oy

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän uudelleenauditointi 

 • Menestyminen kilpailuilla markkinoilla vaatii sitoutumista ympäristövastuutyöhön. Sertifioinnilla työ voidaan todentaa. Mailhouse Oy tytäryhtiöineen käyttää vastuullisuustyön johtamistyökaluna Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka pitää uudelleenauditoida kolmen vuoden välein.
 • Auditoinnissa todennettiin Ekokompassin kriteerien täyttyminen. Mailhouse Oy tytäryhtiöineen on jo pitkällä ympäristötyössään mutta jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti auditoinnissa annettiin kehitysehdotuksia mm. kumppaneiden ja alihankkijoiden ympäristötyön kirittämiseen sekä ympäristövastuuviestinnän hyödyntämiseen markkinoinnissa.  
 • Ekokompassi-ympäristösertifikaatti uudistettiin Mailhouse Oy:lle sekä ryhmään kuuluville Painonet Oy:lle, Logisticshouse Oy:lle ja Lähettämö Oy:lle.

”Erittäin asiallinen ja ohjaava toimintamalli. Asioiden läpikäynti on joustavaa ja niissä keskitytään oikeisiin asioihin. Kokeneellekin auditoitavalle tulee uutta oppia ja samalla huomaa oman toiminnan kehittyneen toivottuun suuntaan.”

Janne Räihä, kehitysjohtaja, Mailhouse-konserni

Julkaistu 27.6.2023

Fraktio, 2022

 

Fraktio on vuonna 2012 perustettu valmentava ohjelmistoalan yritys, joka tarjoaa asiakkailleen mm. ohjelmistokehitykseen, valmennukseen, suunnitteluun ja palvelumuotoiluun liittyviä palveluita.

 

 

Hiilijalanjälkilaskenta

 • Fraktio tavoitteena oli selvittää hiilijalanjälkilaskennan avulla, mistä yrityksen päästöt koostuvat, mitkä ovat olennaisia asioita liiketoiminnan kannalta ja miten niihin pystytään vaikuttamaan.  
 • Kierrätyskeskus toteutti Fraktiolle kattavan hiilijalanjälkilaskennan yhdessä koottujen lähtötietojen pohjalta. Laskentaprosessissa ei tullut vastaan suuria yllätyksiä, ja selkeän listan avulla myös tiedon kerääminen sujui ongelmitta. 
 • Fraktiolla hiilijalanjäljen selvittämistä pidettiin erittäin tarpeellisena ja siitä koettiin olevan apua, kun suunnitellaan uusia palveluita, valmennuksia ja tapahtumia, sekä keskustellaan eri sidosryhmien kanssa. 

”Hiilijalanjäljen laskenta on eräänlainen tiedostamisen työkalu. Sen avulla tiedämme, mikä meidän hiilijalanjälkemme on ja pystymme siihen myös yksilöinä vaikuttamaan.”

Satu Heikinheimo, Fraktio

Julkaistu 10.8.2022 

Suomen Punainen Risti, 2022

 

Suomen Punainen Risti, SPR, auttaa onnettomuuksien ja kriisien sattuessa Suomessa ja maailmalla. 

 

 

Ympäristökoulutus

 • Keskeinen osa SPR:n ympäristötyötä on henkilöstön tietoisuuden kasvattaminen ja sen vuoksi SPR halusi järjestää henkilöstölle koulutuksen ympäristötyön perusasioista. 
 • Kierrätyskeskus toteutti SPR:lle räätälöidyn ympäristökoulutuksen, jonka aiheena oli energiankäytön ja liikkumisen vaikutukset hiilijalanjälkeen. Koulutus toteutettiin etäkoulutuksena ja kutsut lähetettiin SPR:n kaikille yksiköille. 
 • Koulutus vastasi hyvin SPR:n tarpeeseen perusymmärryksen luomisesta ja toi myös uusia ajatuksia ja näkökulmia. 

“Palaute koulutuksesta on ollut positiivista. Etäkoulutuksen tunnelma oli hyvä, chatissa käytiin keskustelua ja sisällöt olivat käytännönläheisiä. Esimerkit koettiin maanläheisiksi ja helposti ymmärrettäviksi.”

Tiina Meurman, SPR:n keskustoimiston Green Office -vastaava
Suomen Punainen Risti

Julkaistu 2.5.2022