Helsinki
Espoo
Vantaa
Verstastoiminta
Myymäläpalvelut
Verkkokauppa
Verkkokauppa on avoinna 24/7 – valikoimassa tuhansia tuotteita sisältäen maksuttoman toimituksen myymälöihin.
Ympäristövastuullinen yritys
Asiantuntijapalvelut
Tavarapalvelut
Miksi me?
Asiakaspalvelu
Ympäristötietoisuus
Tietoa Kierrätyskeskuksesta
Vastuullisuus
Vapaaehtoistoiminta
{{ ID_aria.searching }}
Hiilijalanjälkilaskenta selvittää yritystoiminnan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Se auttaa ohjaamaan omaa toimintaa ilmastoystävällisempään ja vähäpäästöisempään suuntaan osoittamalla toiminnan merkittävimmät päästölähteet. Hiilijalanjäljen kehittymistä seurataan yleensä vuosittain tehtävillä uusintalaskennoilla. Haluatko oppia, miten hiilijalanjälki lasketaan? Tilaa opas alta!
Tarjoamme asiantuntevaa ja kattavaa hiilijalanjälkilaskentaa erilaisille organisaatioille. Meiltä saat myös konsultointiapua ja laskennan varmennusta itse toteutettuun hiilijalanjälkilaskentaan.
Laskentapalvelumme sisältö pähkinänkuoressa:
Hiilijalanjälkilaskennan vaiheet
Hiilijalanjäljen laskemisprosessiin sisältyy tavoitteiden määrittely, laskennan rajaus, tarvittavien lähtötietojen selvittäminen, laskentatyö ja tulosten analysointi.
Laskennan tavoitteiden määrittely
Ennen laskennan aloittamista, kannattaa miettiä, miksi sitä ollaan tekemässä. Onko lähtökohtana yrityksen vastuullisuusstrategia ja tarve saada säännöllisesti mitattua tietoa päästövähennystoimenpiteiden vaikutuksista? Tavoitellaanko jollain aikavälillä kenties yrityksen hiilineutraaliutta? Vai onko taustalla esimerkiksi asiakkaiden esittämä toive saada tietoa tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista?
Laskennan rajaus
Seuraavaksi määritellään ensimmäinen laskentavuosi ja laskennan rajaus. Lasketaanko heti koko konsernin päästöt vai keskitytäänkö ensin johonkin tiettyyn yksikköön? Mitkä kaikki päästöt huomioidaan, minkälaista dataa on ylipäätään saatavilla? Jos kaipaat lisätietoa päästölähteiden luokitteluista scope-luokkiin, tutustu aihetta käsittelevään blogikirjoitukseemme.
Lähtötietojen kerääminen
Hiilijalanjälkilaskentaa varten tarvitaan tietoa muun muassa yrityksen energiankulutuksesta, ajoneuvoista, hankinnoista ja henkilökunnan matkoista työpaikalle. Näitä tietoja saadaan esimerkiksi kiinteistön hallinnoijalta, kirjanpidosta, laskuista ja alihankkijoilta. Lähtötietojen keruuta helpottaa, jos laskennan aikataulu on suunniteltu niin, että laskentavuoden kirjanpito on valmis.
Hiilijalanjäljen laskeminen
Kun olennaiset lähtötiedot on kerätty, päästään tekemään varsinainen laskenta. Hiilijalanjälkilaskennassa hyödynnetään muun muassa energiayhtiöiden ilmoittamia päästökertoimia sekä tietokannoista sekä tieteellisistä artikkeleista löytyviä kertoimia. Usein tulokset voidaan saada jo muutaman viikon kuluttua siitä, kun lähtötiedot on toimitettu.
Tulosten analysointi
Laskennan tuloksena selviää yrityksen kokonaishiilijalanjälki ja sen jakautuminen eri toimintojen välillä. Usein on kiinnostavampaa tarkastella kokonaishiilijalanjäljen sijaan tiettyjen toimintojen aiheuttamia päästöjä, koska niiden avulla nähdään, missä ovat potentiaalisimmat päästövähennysmahdollisuudet. Kierrätyskeskuksen hiilijalanjälkilaskennan palveluun sisältyy kattava tulosraportti, johon kirjaamme myös ehdotuksia päästövähennystoimenpiteiksi.
Kattavan hiilijalanjälkilaskennan toteuttaneen yrityksen käyttöön annetaan Tiedämme hiilijalanjälkemme – yhteistyössä Kierrätyskeskus -merkki, jolla voi viestiä organisaation ilmastotyöstä.
Tärkein syy laskea organisaation hiilijalanjälki on sen omien ilmastovaikutusten selvittäminen ja niiden pienentäminen. Hiilijalanjäljen säännöllinen laskeminen auttaa ympäristötyön vaikuttavuuden seurannassa. Lisäksi asiakkaat, henkilöstö ja muut sidosryhmät edellyttävät yhä useammin ympäristövastuullista toimintaa yrityksiltä ja toivovat, että siitä myös viestitään. Tähän hiilijalanjälkilaskenta antaa hyvää sisältöä. Lisääntyvä sääntely myös velvoittaa monia yrityksiä selvittämään hiilijalanjälkensä.
Organisaation hiilijalanjäljen laskemisprosessiin sisältyy tavoitteiden määrittely, laskennan rajaus, lähtötietojen selvittäminen, itse laskentatyö ja tulosten analysointi. Asiantuntijamme vastaa työn etenemisestä ja toteuttaa laskennan, mutta erityisesti alkuvaiheessa myös asiakasorganisaation avainhenkilöiden osallistuminen prosessiin on tärkeää. Hiilijalanjälkilaskenta toteutetaan lähtökohtaisesti GHG Protocol Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting -standardin mukaisesti.
Laadimme laskennan tuloksista kattavan raportin, joka sisältää vertailun aikaisempiin vuosiin sekä arvion tehokkaimmista päästöjen vähennyskeinoista. Poimimme olennaisimmat tulokset yleistajuiseen tiivistelmään ja annamme konkreettisia esimerkkejä tulosten viestimisen tueksi. Tulokset ja johtopäätökset käydään läpi yhdessä organisaation avainhenkilöiden kanssa.
Hiilijalanjälkilaskennan perusteet -oppaan avulla tutustut hiilijalanjälkilaskennan perusteisiin, laskentaprosessiin ja saat vinkkejä laskennan tuloksien hyödyntämiseen.
”Projekti oli haastava ja ensimmäistä kertaa tehtynä vaikea, mutta saimme selkeitä ohjeita ja tukea. Kierrätyskeskus toimi kaikin puolin erittäin hyvin!” Minna Grip, Viestintä- ja markkinointijohtaja, Tapio
”Projekti oli haastava ja ensimmäistä kertaa tehtynä vaikea, mutta saimme selkeitä ohjeita ja tukea. Kierrätyskeskus toimi kaikin puolin erittäin hyvin!”
”Hiilijalanjäljen laskenta on eräänlainen tiedostamisen työkalu. Sen avulla tiedämme, mikä meidän hiilijalanjälkemme on ja pystymme siihen myös yksilöinä vaikuttamaan.” Satu Heikinheimo, Fraktio
”Hiilijalanjäljen laskenta on eräänlainen tiedostamisen työkalu. Sen avulla tiedämme, mikä meidän hiilijalanjälkemme on ja pystymme siihen myös yksilöinä vaikuttamaan.”
Autamme yrityksiä ja yhteisöjä ympäristövastuutyön eri vaiheissa. Käytössäsi on monipuolinen, yli 30 vuoden kokemukseen perustuva asiantuntemus organisaation ympäristötyön kehittämisestä. Valttimme on kyky viestiä ympäristöasioista ymmärrettävästi.
Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteesta yrityspalvelut@kierratyskeskus.fi, täyttämällä yhteydenottolomakkeen tai puhelimitse 0400 348 161.