Taitonetti Oy halusi todentaa toimintansa ympäristövaikutukset

Ympäristösäästölaskenta osoitti käytettyjä tietokoneita myyvälle Taitonetti Oy:lle, että käytetty tietokone on ekologinen vaihtoehto.

 

 

Oululainen Taitonetti Oy on Suomen suurin käytettyjen tietokoneiden myyjä. Yritys sai Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ympäristösäästölaskennan avulla tarkkaa ja jopa tuotekohtaista tietoa toimintansa ympäristövaikutuksista. Taitonetin Inga Heikkilä sanoo, että ympäristösäästölaskenta sujui helposti Kierrätyskeskuksen kanssa – mutta itsenäisesti se olisi ollut hyvin vaikeaa.

– Ekologisuus on meille tärkeä asia ja teema, josta haluamme kertoa avoimesti, sanoo Taitonetin Inga Heikkilä. Hän vastaa yrityksen markkinoinnista ja viestinnästä.

Taitonetti toteutti ympäristösäästölaskennan yhdessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.

– Olimme miettineet laskentaa jo aiemmin ja tutustuneet erilaisiin laskureihin, mutta niiden arvioiminen ja käyttäminen itsenäisesti tuntui hankalalta, Heikkilä kertoo. – Kierrätyskeskuksen kanssa etenimme etäpalaverien kautta. Laskentaan tarvittavien tietojen kerääminen vei meiltä noin yhden työpäivän verran työaikaa.

Kierrättämisen ja tavaroiden uudelleenkäytön merkitys kasvaa

Inga Heikkilästä parasta ympäristölaskennassa oli se, että nyt yrityksellä on tarkkaa tietoa ympäristöasioista ja tuotteiden ympäristövaikutuksista.

– Voimme nyt perustella toimintaamme vakuuttavasti.

Uudelleenkäyttö ei aina tuo suuria esinekohtaisia luonnonvarasäästöjä, mutta laajemmin ajateltuna sillä on suuri merkitys.

– Kokonaisuutena asia on tosi iso ja kierrättämisellä ja uudelleen käyttämisellä on vaikutusta, Heikkilä arvioi.

Hän uskoo ympäristöasioiden olevan tärkeitä myös kuluttajille – ainakin vähitellen.

– Joskus olemme saaneet palautetta, ettei kukaan osta tietokonetta ekologisuuden perusteella. Uskomme kuitenkin, että etenkin nuorille ja opiskelijoille tämä on tärkeä asia; ei ehkä aina oleellisin asia ostopäätöksessä, mutta hyvä bonus kaupan päälle.

Miten kertoa ympäristöasioista?

Inga Heikkilä kertoo, että Taitonetti aikoo hyödyntää ympäristösäästölaskennan tuloksia viestinnässään ja toiminnassaan.

– Nyt on otettu ensimmäinen askel. Meillä on jo ekologisuudesta ja ympäristösäästölaskennasta jonkin verran tietoa verkkosivuillamme, mutta jatkossa haluamme kertoa aiheesta entistä enemmän ja selkeämmin. Mietinnässä on esimerkiksi, miten ympäristösäästöasioita voisi visualisoida.

Taitonetin tavoite on, että tuotekohtainen luonnonvarasäästö näkyisi käytetyn tuotteen ostokuitissa.

– Olisi myös hienoa, jos saisimme nettisivuillemme laskurin, joka kertoisi ajantasaisesti, kuinka paljon kierrätyskoneet ovat auttaneet säästämään neitseellisiä luonnonvaroja, Heikkilä suunnittelee.

Luonnonvarasäästöt kiinnostavat kuluttajia

Säästölaskenta tuo esille käytettyjen tuotteiden myynnin ja uudelleenkäytön hyödyt luonnolle positiivisella tavalla ja auttaa suuntaamaan toimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan niin yritys- kuin kuluttajatasollakin. Siksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kiertotalouden palvelut -yksikön päällikköä Hanna Liljaa ei yllätä, että Taitonetti halusi Kierrätyskeskuksen kumppanikseen ympäristösäästöjensä selvittämiseen.

Taitonetin verkkosivuilla ympäristösäästölaskennan avulla saatu kiinteiden luonnonvarojen ja hiilidioksidipäästöjen säästö näkyy asiakkaille selkeästi. Kuva: Taitonetin verkkosivut.

– Netistä löytyy jonkun verran valmista tietoa tavararyhmien uudelleenkäytön ympäristösäästöstä. Se on kuitenkin vain suuntaa antavaa. Jos itsellä ei ole paljon tietoa ympäristöasioista, dataa voi olla vaikea arvioida, samoin kuin sitä, onko tieto ajantasaista, Lilja pohtii. – Siksi asiantuntijoiden tekemä yksilöllinen laskenta on se suositeltavampi vaihtoehto kuin itse tehty laskenta, sillä se antaa luotettavan lähtökohdan vastuulliseen liiketoimintaan ja siitä kertomiseen.

– Ympäristösäästölaskenta on hyvä tapa mitata yrityksen vastuullisuustyön hyötyjä. Se antaa todettua sisältöä vastuullisuusviestintään, Lilja sanoo. – Kaikki ratkaisut, joilla tuotteiden käyttöaste nousee ja elinkaari pidentyy, ovat tervetulleita, Lilja jatkaa.

Hän uskoo, että tuotteiden uudelleen käyttämisellä ja ympäristösäästölaskennalla on merkitystä Taitonetin asiakkaille.

– Taitonetin toiminnan tärkeydestä kertoo sekin, että yritys on mukana Sitran kiertotalouden kiinnostavimmat -listalla, Lilja mainitsee.

Myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ilmoittaa verkkokaupassa ja myymälöiden kassakuiteissa, miten paljon kierrätystuote säästää luonnonvaroja uuteen tuotteeseen nähden.

– Asiakkaalle on helpointa saada ympäristöinfo suoraan ostotapahtuman yhteydessä – näin tapahtuu, kun hiilidioksidi- tai luonnonvarasäästö kerrotaan osana tuotteen ominaisuuksia esimerkiksi verkkokaupassa. Kierrätyskeskuksen myymälöiden kassoilta saadusta ostoskuitista voi puolestaan katsoa, kuinka paljon ostokset säästivät luonnonvaroja.

Lilja kannustaa muitakin uudelleenkäytön, käytettyjen tuotteiden ja lainaamisen asiantuntijayrityksiä ja -organisaatioita tekemään ympäristösäästölaskennan. Hän myös muistuttaa, että asiakkaille ilmastotyöhön panostavat yritykset ovat koko ajan entistä tärkeämpiä.

– Olet nyt ensimmäisten joukossa, jos yrityksesi lähtee avoimesti mukaan laskemaan ja kehittämään ympäristösäästöjä ja keskustelemaan ympäristöasioista.

Lyhyesti