Siirry sisältöön

Ympäristö­vastuu

Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea Kierrätyskeskuksen toimintaa. Haemme aina ympäristön kannalta parasta ratkaisua. Tavoitteemme on maksimoida luonnonvarojen säästö sekä minimoida toimintamme aiheuttama ympäristöhaitta ja ilmastovaikutukset.

Ympäristöarvot

 

Tärkeimmät asiat, joihin ympäristöhaitan minimoinnissa kiinnitämme huomiota, ovat jätteet, materiaalitehokkuus, energia, logistiikka ja hankinnat. 

Ympäristökoulutus ja ihmisten ympäristötietoisuuden kasvattaminen ovat keskeinen osa toimintaamme. Yrityksenä haluamme olla kestävän elämäntavan edelläkävijä.

Kannamme ympäristövastuumme. Se tarkoittaa, että

  • Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea toimintaamme
  • Tuotamme helppoja kestävän elämäntavan ratkaisuja
  • Meillä asiakas on enemmän kuin kuluttaja

Näistä aiheista tällä sivulla:

  1. Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea toimintaamme
  2. Jätteet ja roskat
  3. Tekstiiliä pelastetaan hyötykäyttöön
  4. Innostavimpia kestävän elämäntavan ratkaisuja
  5. Olet enemmän kuin kuluttaja
  6. Tärkeitä numeroita
  7. Tavoitteena positiivinen ilmastovaikutus
  8. Hiilikädenjäljen mittaaminen
  9. Laskemme ostostesi luonnonvarasäästön

Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea toimintaamme

Myymälä- ja hallintotilojen lämmitys ja sähkö

muodostavat Kierrätyskeskuksen suurimman ilmastosynnin. Lämmityksen osalta toimimme kiinteistön mahdollistamissa rajoissa, koska vuokralaisina kätemme ovat jossain määrin sidotut. Sähkön alkuperään voimme kuitenkin vaikuttaa, ja niinhän me teemme – sähkömme on yksinomaan Ekoenergia-sertifioitua tuulivoimaa.

Mahdollisimman fiksua kuljettamista

Kuljetusautomme kulkevat mahdollisimman ekologisesti, jäteperäisistä raaka-aineista tuotetulla biokaasulla, sekä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % leikkaavalla biodieselillä. Ajojärjestelymme tekevät taikojen sijaan hartiavoimin töitä suunnitellakseen autojemme reitit järkeviksi ja täyttöasteen mahdollisimman korkeaksi.

Noutopalvelumme madaltaa myös autottomien kynnystä lahjoittaa tarpeetonta tavaraa uudelleenkäyttöön. Kehitämme aktiivisesti uusia lahjoituspalveluja ja tapoja lahjoittaa, jotta kuljetuksista syntyisi mahdollisimman vähän hiilipäästöjä.

Ympäristöystävälliset hankinnat ja alihankinnat

ovat liiketaloudellinen keino ohjata ja kannustaa muita toimijoita ympäristöystävällisempään suuntaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme suosimaan sellaisia tuotteita ja yhteistyökumppaneita, jotka panostavat ympäristöön omassa toiminnassaan. Hankinnat ulottuvat kaikkialle toimistoarjesta myymälöihin, kahvipöydästä puhtaanapitoon.

Kasvisruokalinjaus

Kierrätyskeskus on siirtynyt ympäristövastuulliseen ruokailuun organisaation sisäisissä ja ulkoisissa tapahtumissa. Niissä tarjoillaan sesongin mukaista kasvisruokaa tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa. Lisäksi suositaan Reilun kaupan tuotteita.

Ekopassikoulutus ja ekotukihenkilöt

Kaikki kierrätyskeskuslaiset osallistuvat osana perehdytystään Ekopassi-koulutukseen. Työajalla suoritettava Ekopassi antaa työntekijöille lisäeväitä ympäristöystävällisempään toimintaan niin työpaikalla kuin kotonakin, sähkönkäytöstä lajitteluun ja muihin arkisiin valintoihin. Jokaisessa toimipisteessämme on omat ekotukihenkilönsä, jotka ohjaavat ympäristötyötä arjen tasolla.

Jätteet ja roskat

Tavaroiden uudelleenkäytössä syntyy väistämättä myös jätettä ja roskaa. Kierrätyskeskuksessa haluamme löytää meille lahjoitetulle tavaralle ympäristön kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun. Teemme parhaamme, jotta mahdollisimman suuri osa meille lahjoitetuista tavaroista saadaan uudelleenkäyttöön tai vähintään materiaalikierrätykseen. Käytämme kaiken niin loppuun kuin mahdollista.

Kierrätyskeskukseen tulevista tavaralahjoituksista yli puolet voidaan kuntonsa ja käyttökelpoisuutensa puolesta ohjata uudelleenkäyttöön. Uudelleenkäytettävät tavarat myydään, lahjoitetaan ilmaiseksi tai niistä jalostetaan uusia tuotteita. 

Myymälöissä uudelleenkäyttöön päätyvien tavaroiden menekkiä lisätään ilmaisosastoilla ja kädentaitopalvelu Näprän Materiaalitukulla. Jokaisesta myymälästä löytyvältä ilmaisosastolta voi kuka tahansa ottaa tavaraa käyttöönsä maksutta. Nihtisillan myymälän Materiaalitukku puolestaan tarjoaa maksuttomia askartelu- ja kädentaitotarvikkeita esimerkiksi kouluille ja päiväkodeille.

Verstaamme elektroniikalle, Näprä-askartelutarvikkeille ja Plan B -uusiotuotteille vähentävät jätteen määrää korjaamalla kaiken korjattavissa olevan, hyödyntämällä nippelit ja nappelit uudelleen sekä luomalla käytetystä jotain aivan uutta ja uniikkia. Esimerkiksi yksin elektroniikkaverstaan vuositasolla tarkistamat ja korjaamat 70 000 sähkölaitetta puhuvat puolestaan. Meillä uudelleenkäyttö on aina ensisijainen vaihtoehto.

Noin kolmannes meille tulevasta materiaalista voidaan ohjata materiaalikierrätykseen. Tässä korostuvat täysin korjauskelvottomat sähkö- ja elektroniikkalaitteet ja pyörät sekä lukukelvottomat kirjat, jotka päätyvät paperin kierrätykseen.

Vain noin kymmenesosa meille tulleista lahjoituksista joudutaan ohjaamaan seka- ja energiajätteeksi. Tavoitteenamme on pitää tämä osuus jatkossakin mahdollisimman pienenä.

Tekstiiliä pelastetaan hyötykäyttöön

Vuonna 2022 Kierrätyskeskukseen lahjoitettiin n. 830 000 kiloa tekstiiliä. Tästä määrästä noin 68 % päätyi uudelleenkäyttöön myymälöistä, joko kassan kautta tai ilmaisosastoilta. Osa tekstiileistä hyödynnettiin Plan B -uusiotuotemalliston materiaalina tai tuotteistettiin askartelu- ja käsityötuotteiksi. 

Noin 16 % lahjoitustekstiilistä toimitettiin materiaalikierrätykseen eli Paimioon odottamaan jatkokäsittelyä. Paimioon rakennettiin poistotekstiiliä uusiokäyttöön käsittelevä jalostuslaitos, joka aloitti toimintansa vuonna 2021. Paimiossa tuotetaan kierrätyskuitua, jota yritykset voivat jalostaa eteenpäin erilaisiksi uusiksi tuotteiksi. Siitä tehdään mm. lankaa ja kangasta, rakennus- ja laivateollisuuden eristysmateriaaleja, akustiikkalevyjä, komposiitteja, non-woven- ja suodatinmateriaaleja sekä muita teknisiä tekstiilejä, kuten geo-tekstiilejä. 

Loput 16 % tekstiileistä olivat kierrätykseen sopimattomia, kuten topattuja tekstiileitä tai yksinkertaisesti aivan liian märkiä, likaisia tai haisevia minkäänlaiseen uudelleenkäyttöön, joten ne päätyivät energiahyödynnykseen. Ulkomaille emme tekstiiliä lähetä, oli sen kunto mikä tahansa. 

Teemme parhaamme, että saamme kaiken käyttökelpoisen tekstiilin uudelleenkäyttöön. Käyttökelvottomat tekstiilit ohjaamme vastuullisena toimijana materiaalikierrätykseen, vaikka siitä aiheutuu kuluja. Risaiset, täysin käyttökelvottomat mutta puhtaat tekstiilit onkin hyvä lajitella poistotekstiilin keräykseen. Viimeiseen ryhmään eli energiahyödynnykseen kuuluvat tekstiilit ovat meille pelkkä kulu. Niillä ei valitettavasti ole mitään uudelleenkäyttö- tai kierrätysarvoa, joten ne on syytä laittaa sekajätteeseen jo kotona.  

Innostavimpia kestävän elämäntavan ratkaisuja

Kierrätyskeskuksen missiona on vähentää luonnonvarojen kulutusta mahdollistamalla ja arkipäiväistämällä tavaroiden uudelleenkäyttöä. Toinen suuri ja tärkeä osa työtämme on ympäristötietoisuuden kasvattaminen monipuolisen koulutuksen ja viestinnän keinoin.

Ilmastonmuutoksen kurimuksessa ympäristöystävällisyys ei ole yksilön valintakysymys, vaan koko kansan yhteinen elämäntapa; aivan jokaisen velvollisuus. Elämäntapa, jonka omaksumme itse, johon kasvatamme lapsemme ja käännytämme jääräpäisimmätkin lähimmäisemme. Kierrätyskeskuksen käsipuolessa ympäristöystävälliset ensiaskeleet on helppo ottaa – ja koska mekin haluamme jatkuvasti oppia, kehittyä ja tehdä paremmin, olemme matkakumppani vailla vertaa!

Kierrätyskeskus Kyläsaari

Myymälät

Ympäristöystävällisyys on huomattavasti houkuttelevampaa, jos se on myös helppoa ja mukavaa. Tähän tähtäämme myymälöissä – helppoon ja inspiroivaan asiointiin.

Verstastoiminta

Kierrätyskeskuksen verstailla huolletaan ja korjataan vanhaa, puretaan käyttökelvoton varaosiksi ja luodaan kokonaan uutta. Vastaanotamme kaikenkuntoisia elektroniikkalaitteita maksutta.

Myös kaikenkuntoiset polkupyörät ovat tervetulleita. Lahjoituksena saadut pyörät huolletaan ja kunnostetaan myyntiin Kierrätyskeskuksen omassa pyöräverstaassa Helsingin Malminkartanossa. Vuositasolla verstaamme korjaa ja huoltaa noin 3000 pyörää. Yksi kierrätyspyörä säästää noin 700 kiloa meille kaikille elintärkeitä luonnonvaroja.

Löydät meiltä myös hyvän omatunnon Näprä-askartelutarvikkeita sekä uniikit Plan B -uusiotuotteet.

Laatuvaatekaappi

Vaatteiden valmistus kuluttaa valtavasti luonnonvaroja, eivätkä kehnot lumput pue ketään. Virheostokset vältät kun tunnistat laadukkaan vaatteen – olemme koonneet avuksesi vinkkejä kokonaisen vaatekaapillisen verran! Löydät laatuvaatekaapin Koivukylän, Nihtisillan ja Finnoon myymälöistä. Saa koskea!

Kiertotalouspalvelut

Haluaako yrityksesi tehdä yhteiskunnallista hyvää, mutta keinot ja ideat ovat vielä vähän hukassa? Anna meidän auttaa! Kiertotalouspalveluidemme avulla juurrutatte ekoteot yrityksenne arkeen, luoden asiakkaille kestäviä elämyksiä.

Ympäristökoulu Polku

Yli 30 vuoden kokemuksella toimiva Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulu Polku tavoittaa vuodessa yli 50 000 asiakasta: lapsia, aikuisia, oppilasryhmiä, kasvattajia, yrityksiä ja taloyhtiöitä.  

Vaikuttavuusopas

Interaktiivinen oppaamme auttaa sinua ymmärtämään kertakäyttöön liittyvät ongelmat ja uudelleenkäytön vaikutukset sekä oman roolisi osana kokonaisuutta. Lisäksi oppaan avulla voit tutustua Kierrätyskeskuksen toimintaan ja siihen, miksi kiertotaloutta tarvitaan.

Pyöräparkit

Tule meille pyörällä! Mikäli pyöräsi kaipaa pikahuoltoa, lainaavat kassamme sinulle pumpun ja ketjuöljyä.

Olet enemmän kuin kuluttaja

Kierrätyskeskuksen asiakkaana olet aina ekologinen edelläkävijä. Teitä edelläkävijöitä on paljon ja ostopäätöksillänne on suuri vaikutus ympäristön hyvinvointiin. Mitä enemmän uudelleenkäytämme, sitä vähemmän uuden tavaran valmistamiselle on tarvetta. 

Jokaisen yksilön joka ainoalla ostopäätöksellä on väliä: vuonna 2022 Kierrätyskeskuksen kautta uudelleenkäyttöön päätyneet tavarat ovat säästäneet yhteensä mielettömät 65,6 miljoonaa kiloa luonnonvaroja! Kannat kortesi kekoon myös lahjoittamalla uudelleenkäyttökelpoista tavaraa eteenpäin. Lahjoituksesi muodostaa positiivisen kierteen, jossa laadukas tavara kiitää kodista kotiin ilahduttaen ja luontoa säästäen.

Kierrätysostostesi luonnonvarasäästön näet aina Kierrätyskeskuksen kuitista. Tarkista luku jo kassalla ja taputa itseäsi ansaitusti olalle. Olit taas kerran enemmän kuin kuluttaja. 

Ekovinkki kilpailuhenkisille: kerää Kierrätyskeskus-kuittisi talteen vuoden ajan, laske niistä oma henkilökohtainen luonnonvarasäästösi ja haasta itsesi tuplaamaan luku seuraavan vuoden aikana!

Tärkeitä numeroita

Vuonna 2023 Kierrätyskeskuksen toimipisteiden kautta kulki jopa 7,5 miljoonaa tuotetta uudelleenkäyttöön. Niistä 45 % annettiin ilmaiseksi. Jos Kierrätyskeskuksesta vuonna 2023 hankitut tavarat olisi ostettu uutena, olisi kulunut noin:

  • 62,6 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja. Määrä vastaa noin 1565 keskivertosuomalaisen vuosittaista luonnonvarojen kulutusta.
  • 22,4 miljoonaa kiloa hiilidioksidipäästöjä. Määrä vastaa 2239 keskivertosuomalaisen vuotuisia päästöjä.

Luvut perustuvat Kierrätyskeskuksen Kiertotalouslaskentaan

Tavoitteena positiivinen ilmastovaikutus

Olemme seuranneet toimintamme positiivia ympäristövaikutuksia kiertotalouslaskennan avulla jo pitkään. Tästä huolimatta olemme halunneet aktiivisesti kehittää ja validoida omia tarkastelutapojamme myös ulkopuolisten tahojen kanssa.

Hiilikädenjäljen mittaaminen

Vuonna 2021 jalostimme VTT:n kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena kiertotalouslaskentaamme ja kehitimme mallin mitata Kierrätyskeskuksen hiilikädenjälkeä eli vältettyjä CO2-päästöjä.

Sen vanavedessä laskimme myös hiilijalanjälkemme eli ilmastokuorman koko laajuudessaan ensimmäistä kertaa. Samassa yhteydessä selvitimme, miten positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia mittaamalla voimme kehittää toimintaamme ympäristön kannalta entistä ilmastoystävällisemmäksi.

Hiilijalanjälkeä ja -kädenjälkeä ei voi alan johtavien asiantuntijoiden mukaan suoraan verrata keskenään, mutta niitä voidaan seurata erillisinä toiminnan indikaattoreina. Kierrätyskeskuksen tavoitteena onkin maksimoida oma kädenjälkensä ja minimoida jalanjälkensä.

Laskemme ostostesi luonnonvarasäästön

Kun teet ostoksia Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa tai myymälöissä, näet kuinka paljon luonnonvaroja ostoksesi myötä säästyy. Verkkokaupassa näet luonnonvarasäästöluvun tuotesivulla, ja myymälöissä taas ostoskuittiisi kurkkaamalla.

Mitä luonnonvarasäästöluku tarkoittaa?

Luonnonvarasäästöluku kertoo, paljonko luonnonvaroja säästyy, kun hankinta tehdään second handina uuden vastaavan tuotteen sijaan. Luku on Kierrätyskeskuksen kiertotalouslaskennan tulos. Laskenta perustuu siihen, kuinka paljon luonnonvaroja olisi kulunut, mikäli sama tuote olisi valmistettu uutena.

Miksi luonnonvarasäästöjä lasketaan? 

Laskenta auttaa ymmärtämään kuinka suuri uusien tuotteiden valmistuksen aiheuttama ympäristökuorma todellisuudessa on. Laskenta auttaa kuluttajaa tekemään kestäviä valintoja, ja konkretisoi yksilön keinoja säästää elintärkeitä luonnonvaroja. Käytettyä ostamalla pienennät myös hiilijalanjälkeäsi.

Mihin kiertotalouslaskenta perustuu? 

Kiertotalouslaskenta perustuu Material Input -laskentaan, joka kertoo paljonko luonnonvaroja kuluu uusien tuotteiden valmistamisessa.

Kierrätyskeskuksen kertotalouslaskentaan kuuluu myös vältettyjen CO2-päästöjen laskenta: vuonna 2022 vältimme 13,1 miljoonan kilon edestä CO2-päästöjä yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Sitran mukaan kierrätetyn uudelleenkäytöllä on suuri vaikutus hiilijalanjälkeen.

Monipuolisten secondhand -tuotteiden laskenta antaa mittakaavaa 

Koska Kierrätyskeskuksen myymälöissä myytävä tavara on hyvin monipuolista, on jokaisen yksittäisen tuotteen tarkka luonnonvarasäästöluku mahdotonta laskea. Tästä syystä käytämme tuoteryhmäkohtaisia kertoimia, joiden myötä tuloksiin liittyy jonkin verran epävarmuutta. Laskenta antaa kuitenkin oikean mittakaavan ja auttaa tekemään kestävämpiä valintoja – secondhandina ostettu tuote on aina aito ympäristöteko.  

Lisää tietoa luonnonvaralaskennasta saa Sitran sivuilta.