Vastuulliset vaatteet: Maailma vaatekaapissasi

Miten valita vastuullisia vaatteita?


Vaatteiden valmistaminen teettää paljon työtä ja kuluttaa arvokkaita luonnonvaroja. Vaatteemme ovat todellisia maailmankansalaisia: ne kulkevat tuotannon eri vaiheissa lukemattomien käsiparien kautta ympäri maailmaa. Tuotannon varjopuolet, ympäristöhaitat ja työmäärä eivät kuitenkaan näy meille vaatteen käyttäjille.

Kulutamme vaatteita valtavia määriä, varsinkin koska heikkolaatuiset tekstiilit päätyvät nopeasti roskikseen. Jokaisen meistä tulisi toimia vastuullisesti ja uskaltaa uida vastavirtaan pintamuodin kiihtyvän kulutuksen virrassa. Kuinka se tehdään? Unohtamalla vastuuttomat vaatteet.

Onneksi vastuullisten ja kestävien ratkaisujen tekeminen on kuitenkin helppoa ja mukavaa! Yksinkertaista ohjenuoraa noudattamalla säästät aikaa, rahaa, hermoja ja luontoa, sillä sen myötä sinulla on aina laadukasta ja kaunista päällepantavaa.

Oletko valmis? Tässä se tulee!

  1. Hanki harkiten
  2. Luota laatuun
  3. Käytä kierrätettyä

Hanki harkiten

Vaatteen valmistus kuluttaa väistämättä luonnonvaroja, vaatteen laadusta riippumatta. Laatu kestää kuitenkin käytössä ja laatuvaatteen voi luovuttaa hyväkuntoisena jopa kierrätykseen, jolloin kulutetut luonnonvarat eivät mene hukkaan. Hanki siis harkiten ja luota laatuun – se on ekoteko!

Shoppailuvimmassa rohmutut vaatteet saattavat muuttua nopeasti ankeiksi turhakkeiksi. Vältä ostosmorkkis ja hanki vain harkiten. Muista myös säilyttää, käyttää ja huoltaa vaatteitasi rakkaudella!

Vaatekaappi kannattaa pitää järjestyksessä. Siisti, monikäyttöisiä vaatteita sisältävä kaappi houkuttelee pukeutumaan ja sinun tarvitsee yhä harvemmin kääntyä vaatekaupan puoleen.

Luota laatuun

Huonolaatuinen vaate kulahtaa muutaman käyttökerran jälkeen, mutta hyvistä materiaaleista huolellisesti valmistettu laatuvaate kestää parhaimmillaan sukupolvelta toiselle, säilyen aina yhtä kauniina.

Vaatteen valmistus kuluttaa väistämättä luonnonvaroja huolimatta siitä, onko vaate laadukas vai ei.

Laadukkaassa vaatteessa luonnonvarat eivät kuitenkaan mene hukkaan, sillä laatuvaate voidaan korjata pienellä vaivalla tai luovuttaa hyvillä mielin kierrätykseen.

Kuinka sitten tunnistat laatuvaatteen jo kaupassa? Mistä tiedät, että vaate tulee kestämään?

Laatu on monimuotoinen käsite eikä sen tunnistaminen ole aina helppoa. Siksipä olemme koonneet avuksesi vinkkejä kokonaisen kaapillisen verran! Tutustu sähköiseen laatuvaatekaappiin ja opi vinkit laatuvaatteen tunnistamiseen!

Laatuvaatekaapin löydät myös Kierrätyskeskuksen Itäkeskuksen, Koivukylän ja Nihtisillan myymälöistä.

Tutustu myös näihin:

Käytä kierrätettyä

Vain laadukas vaate kestää uudelleenkäytön! Jos vaate on säilynyt Kierrätyskeskukseen asti siistinä, se todennäköisesti kestää kulutusta ja pesua pysyen hyvänä jatkossakin. Käytetty vaate on siis ikään kuin valmiiksi laatutestattu! Se on todennäköisesti myös vapaa kaikista kamalista valmistusprosessin kemikaaleista.

Käytettyä hankkimalla voi säästää selvää rahaa – Kierrätyskeskuksesta voi kuka tahansa löytää arvokkaita ja laadukkaita vaatteita edullisesti. Kierrättämällä säästät sekä luontoa että kukkaroasi puhumattakaan siitä, että ostamalla käytettyä et tue lapsityövoimaa ja hikipajoja.

Vanhoista, kierrätetyistä tekstiileistä voi myös ommella uutta. Jos uusien vaatteiden ompelu ei itseltäsi luonnistu, voit hyödyntää ompelijan palveluita tai vaikkapa Plan B:n uusiovaatteiden mallistoja.

Maailma vaatekaapissasi -opetuspaketti

Tutkimusmatka: Maailma vaatekaapissasi -opetuspaketti vie oppilaan maailmanympärysmatkalle yhdessä hänen valitsemansa vaatteen kanssa. Mitä kyseinen vaatekappale on kokenut ja kuinka monta käsiparia ympäri maailmaa on osallistunut vaatteen valmistusprosessiin? Miten vaatevalinnat vaikuttavat ympäristöön ja maailmaan, jossa elämme? Mitä tapahtuu vaatteelle sen jälkeen, kun sitä ei enää käytetä?

Tutkimusmatka suoritetaan Kierrätyskeskuksen myymälässä, joko Espoon Nihtisillan tavaratalossa tai Helsingin Itäkeskuksen kaupalla. 

60 minuuttia tai 90 minuuttia kestävän tutkimusmatkan aikana oppilaat arvioivat myös omaa ostokäyttäytymistään ja heille annetaan työkaluja vastuullisempaan vaatesuhteeseen.

Opetuspaketti on tarkoitettu yläkoululaisista ylöspäin. Opetuspaketin avulla opiskelijat pääsevät toiminnallisesti tutustumaan tekstiiliin liittyviin teemoihin ja saavat tilaisuuden pohtia omia tapojaan vaikuttaa.

Lukuvinkki

Planetaarinen_vaatekaappi_Penttila_Varamaki

Planetaarinen vaatekaappi

Sissi Penttilä, Aku Varamäki
2024

Kuinka monta vaatetta voi ostaa vuodessa niin että yksi planeetta riittää?

Haalimme aina vain lisää vaatteita, ja samaan aikaan luemme uutisia jätevuorista, kasvavista päästöistä ja romahtavista tehtaista. Emme osaa pitää huolta vaatteistamme emmekä erota tarvetta mieliteosta.

Silmiä avaava tietokirja pureutuu vaateteollisuuden ongelmiin ja niiden ratkaisuihin. Se neuvoo, kuinka pukeutua maapallon kantokyvyn rajoissa ilosta ja tyylistä tinkimättä, ja antaa konkreettisia työkaluja parempaan vaatearkeen.

Anu Hakala

Ympäristöasiantuntija

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Ympäristötyön kehittäminen
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset
• Kierrätyskeskuksen ympäristövastuutyö

Puh. 045 636 630