Helsinki
Espoo
Vantaa
Verstastoiminta
Myymäläpalvelut
Verkkokauppa
Verkkokauppa on avoinna 24/7 – valikoimassa tuhansia tuotteita sisältäen maksuttoman toimituksen myymälöihin.
Ympäristövastuullinen yritys
Asiantuntijapalvelut
Tavarapalvelut
Miksi me?
Asiakaspalvelu
Ympäristötietoisuus
Tietoa Kierrätyskeskuksesta
Vastuullisuus
Vapaaehtoistoiminta
{{ ID_aria.searching }}
1.11.2022–31.7.2025
Hankkeen tarkoituksena on edistää kalusteiden kiertotaloutta hyödyntämällä tekoälyä ja älykästä automaatiota. Tavoitteena on kehittää tekoälyä ja älykästä automaatiota hyödyntäviä kiertotalouden palvelu- ja prosessi-innovaatioita erilaisten organisaatioiden tarpeisiin ja pilotoida niitä valituissa palvelukanavissa ja -ympäristöissä sekä palvelujen taustaprosesseissa.
Hankkeessa kehitetään ja kokeillaan 6-8 tekoälyä ja älykästä automaatiota hyödyntävää ratkaisua kalusteiden ja niissä käytettyjen materiaalien myyntiin, välitykseen, vuokraukseen, entisöintiin ja korjaukseen liittyvien palvelujen asiakaskokemuksen kehittämisessä ja palvelujen taustaprosessien tehostamisessa. Ratkaisujen avulla pyritään ennen kaikkea säilyttämään kalusteiden ja niissä käytettyjen materiaalien arvo mahdollisimman pitkään tuotteen elinkaaressa.
Päähankkeen toteuttaja: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Osahankkeiden toteuttajat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy ja Helsingin kaupunki
Kesto: 1.11.2022–31.7.2025
Hankkeen rahoittaja:EAKR Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027
Lisätietoja:Hankepäällikkö Esko Janatuinenesko.janatuinen@kierratyskeskus.fi +358400348185
Hankeasiantuntija Titta Vettenrantatitta.vettenranta@kierratyskeskus.fi +358400348326
Hankkeen kotisivut: alya-hanke.fi
2023–2027
Koordinaatiohanke kokoaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja yhteisötalouden liiketoimintaosaamisen parantamisen teemassa työskentelevät toimijat ja hankkeet verkostoiksi. Hanke tuottaa ja kerää tietoa, tekee arviointia, vaikuttaa ja viestii.
Päähankkeen toteuttaja:
Silta-Valmennusyhdistys ry
Osahankkeiden toteuttajat:
Diakonia-ammattikorkeakoulu OyKuntoutussäätiö srLappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUTLive-säätiö srOsuuskuntien keskusjärjestö Pellervo ryPääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus OyTerveyden ja hyvinvoinnin laitos THLValo-Valmennusyhdistys ryVates-säätiö srYhteiskunnallisten yritysten liitto Arvo ry
Roolina uudelleenkäyttöön liittyvä työllistämistyö ja vihreä siirtymä.
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy osallistuu hanketoteutukseen vihreän siirtymän ja uudelleenkäyttöön yhdistyvän työllisyystyön asiantuntijana. Brittiläisen voittoa tavoittelemattoman ja luonnonvarojen kestävään käyttöön tähtäävän Wrap yhtiön mukaan Euroopassa on tällä hetkellä 3,4 miljoonaa kiertotalousalan työpaikkaa ja luvun odotetaan kasvavan 1,2 miljoonalla vuoteen 2030 mennessä (Sitra).
EU:n luonnonpääoman suojeleminen, siirtyminen resurssitehokkaaseen talouteen ja ihmisten suojeleminen ympäristöön liittyviltä paineilta ovat Euroopan vihreän kehityksen ohjelman keskeisiä painopisteitä (Euroopan komissio).
Lisätietoja:Kirsi Helin, erityisasiantuntija0400348183kirsi.helin@kierratyskeskus.fi
yyo.fi/koordinaatiohanke
Lataa tästä hankkeen esite
1.10.2023-30.9.2024
RREUSE on kansainvälinen verkosto, joka edustaa uudelleenkäytön, korjauksen ja kierrätyksen parissa toimivia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia yrityksiä. Lokakuussa 2023 RREUSE aloitti yhdessä jäsentensä kanssa vuoden kestävän hankkeen, jonka tavoitteena on tuoda esiin sosiaalisten yritysten potentiaali digitaalisella aikakaudella: ”The digital era of social enterprises – Sosiaalisten yritysten digitaalinen aikakausi: kiertotalouden trendit ja mahdollisuudet (DigiSocCirc)”.RREUSE:n johdolla kymmenen jäsenen projektikonsortio käsittelee yhdessä digitalisaation tärkeimpiä trendejä, uhkia ja mahdollisuuksia uudelleenkäyttö- ja korjausalla. Tavoitellakseen tarvittavia valmiuksia, jotka mahdollistavat osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden edistämisen digitaalisessa ja vihreässä kaksoissiirtymässä, hankkeessa toteutetaan muun muassa seuraavat toimenpiteet:
Hankeryhmä koostuu yksittäisistä yhteiskunnallisista ja sosiaalisista yrityksistä sekä alueellisista ja kansallisista sosiaalisten yritysten verkostoista, jotka toimivat uudelleenkäytön, korjaamisen ja kierrätyksen alalla eri puolilta Euroopan Unionia. Mukana olevat tahot: RREUSE, RE-Use Austria (Itävalta), Ateliere Fara Frontiere (AFF, Romania), Humana Nova (Kroatia), Branchevereniging Kringloop Bedrijven Nederland (BKN, Alankomaat), Re-Use Deutschland (Saksa), Kierrätyskeskus (Suomi), Asociación Española de Recuperadores de Economía Social y Solidaria (AERESS, Espanja), ENVIE (Ranska), Emmaus Europe (Ranska).
Kesto: 1.10.2023-30.9.2024Hankkeen rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)
Lisätietoja:Satu VasalaPääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy+358 400 348322satu.vasala@kierratyskeskus.fi
1.9.2023-31.12.2024
Kestävät ruokavalinnat ovat keskeinen osa kestävää elämäntapaa. Ruoka on teemana tärkeä ja näkyvä myös varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatukselle asetettujen tavoitteiden mukaan lapsia tulee kasvattaa kestävään elämäntapaan.
Hanke nivoo yhteen ruuan elinkaaren eri vaiheet: ruuan tuotannon, terveellisen ruokailun, jätteiden lajittelun ja ravinnekierron ja tuo nämä varhaiskasvatuksen kontekstiin.
Koulutus koostuu viidestä osiosta, joiden avulla osallistujat voivat rakentaa itselleen sopivan sisältöisen ja laajuisen kokonaisuuden. Teema tuodaan ruokailuhetkien lisäksi esimerkiksi kaupunkiviljelyyn ja kompostointiin. Koulutus antaa osallistujille hyvät valmiudet vahvistaa kestävän elämäntavan ja tutkivan oppimisen näkökulmaa työssään eri ikäisten lasten kanssa ja vähentää samalla ympäristökuormitusta ja lisätä monimuotoisuutta paikallisesti.
Hankkeen tavoitteena on tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle joustavasti työkaluja vaikuttavaan ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaiseen kestävän kehityksen kasvatukseen. Tuloksena osallistujien omakohtainen ymmärrys kestävän ja terveellisen ravinnon merkityksestä sekä osaaminen sen käsittelystä turvallisessa ja myönteisessä ilmapiirissä kasvaa.
Hankkeeseen lisää ruokakasvatuksen osaamista tuo Venner Oy:n. Venner Oy on yhteiskunnallinen ruokakasvatusyritys, joka edistää ravitsevan ruuan tasa-arvoa.
Kesto: 1.9.2023-31.12.2024Hankkeen rahoittaja: OpetushallitusHankkeen budjetti: 29 000€
Lisätietoja:Chantal Romi, hankepäällikkö+358 400 349 404chantal.romi@kierratyskeskus.fi
Yhtä juhlaa -hankkeessa luodaan ekologista kestävyyttä perinteisten juhlien sekä kansainvälisten ja kansallisten teemapäivien juhlimiskulttuuriin. Hankkeen tavoitteena on tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle täydennyskoulutusta ja välineitä varhaiskasvatuksen tavoitteiden mukaiseen kestävän kehityksen kasvatukseen. Vuosisuunnittelu rytmittyy varhaiskasvatuksessa usein juhla- ja teemapäivien mukaan. Useat kulttuuriperintöönkin liittyvät juhlat ovat saaneet kuluneina vuosikymmeninä varsin kaupallisen painotuksen. Kuluttamiseen perustuva toimintakulttuuri tuhlaa sekä luonnonvaroja että asettaa lapsia eriarvoiseen asemaan perheen varallisuuden vuoksi. Ekologisesti kestävämpi tapa juhlia luo siten myös tasa-arvoisempaa toimintakulttuuria.
Hanke toteutetaan yhteistyössä varhaiskasvatuksen yksiköiden kanssa, joiden kanssa kehitetään yhdessä tapoja tuoda kestävä elämäntapa osaksi juhlia. Hankkeessa luodaan myös yleiseen käyttöön opetusmateriaalia kestävästä kulttuuriperinteestä.
Kesto: 1.9.2023-31.12.2024Hankkeen rahoittaja: YmpäristöministeriöHankkeen budjetti: 34 150 €
2021-2023
Yhteistyötä pk-yritysten kiertotaloustarjontaan – Kiertotaloutta ostarille -hankkeessa kehitettiin toimiva, kannattava ja skaalattavissa oleva toimintamalli kiertotalouskauppakeskukselle. Toimintamallin ideana on, että uusien luonnonvarojen kuluttamisen sijaan ostoskeskuksen tuotteet ovat kierrätettyjä, uudistettuja, uusiomateriaaleista tehtyjä, vuokrattavia tai esimerkiksi yhteiskäytössä – mutta silti tyylikkäitä ja laadukkaita. Lisäksi kauppakeskuksesta löytyy tietenkin erilaisia korjaus- ja tuunauspalveluja omien tuotteiden käyttöiän pidentämiseksi. Toimintamallin esikuvana on Ruotsin Eskilstunassa sijaitseva ReTuna-kierrätysostoskeskus.
Voit ladata kiertotalouskauppakeskuksen perustamisen ABC-kirjan alla olevasta napista.
1.3.2022-31.3.2023
Kilpailu järjestetään laaja-alaisena yhteistyönä, ja siihen on mahdollista osallistua eri osaamisaloilta sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden startup-maailmasta. Yhteistyö tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden startup-hubien kanssa huomioidaan kilpailun asiantuntijaraadissa sekä osallistumisen kriteereissä.
Hankkeen kesto: 1.3.2022–31.3.2023Rahoitus: Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Uudenmaan liiton ohjauksella, osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
1.11.2018–31.10.2021
Olemme osatoteuttajana ESR-rahoitteisessa ILONA – sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön -hankkeessa (11/2018-10/2021). Kansainvälisessä hankkeessa haetaan työllistämiseen uusia toimintamalleja kansainvälisiltä kumppaneilta. Toimimme syksyllä 2020 alkaen Kierrätyskeskuksessa mallien käytännön testaajina. Kierrätyskeskuksen osatoteutuksessa valmennamme ryhmävalmennuksina työkyky- ja työnhaku -ryhmiä sekä kehitämme suomen kielen opiskeluun käytännönläheistä mallia.
Tutustu lisää ILONA-hankkeeseen.
2012–2014
Hankkeessa kehitetään vapaaehtoistyötä erityisesti yleishyödyllisten yritysten ja yhteisöjen näkökulmasta.
Sen aikana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa
Yleishyödylliset, voittoa tavoittelemattomat yritykset käyttävät valtaosan tuotostaan yhteiskunnallisten päämääriensä edistämiseen, joten vapaaehtoistyö voi olla tärkeä osa niiden toimintaa. Tällä hetkellä vapaaehtoistyön rakenteet niissä ovat kuitenkin vaihtelevia ja yhteiset säännöt harvoin selviä.
VETY-hankkeessa näitä vapaaehtoistyön pelisääntöjä ja rakenteita pyritään selventämään. Tarkoitus on helpottaa vapaaehtoistyön aloittamista ja tekemistä sekä vapaaehtoisen että työyhteisön kannalta.
Kierrätyskeskuksen ajatusmaailman mukaisesti hankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä ympäristötietoisuutta. Siksi koulutusmateriaalit käsittelevät myös ympäristöasioita.
Vapaaehtoistyöstä on parhaimmillaan hyötyä yhteiskunnalle, yhteisölle ja tekijälle itselleen. Mitä selkeämmät ovat sen säännöt ja toimivammat sen mallit, sitä antoisampaa se on kaikille.
Rahoitus: Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta. Kansallisena rahoittajana toimii Uudenmaan liitto. Kesto: VETY-hanke on alkanut 1.2.2012 ja jatkuu 31.5.2014 saakka.
Lisätietoja:Hankkeeseen ja sen materiaaleihin tai Kierrätyskeskuksen vapaaehtoistoimintaan liittyvissä asioissa, ota yhteyttä: vapaaehtoistoiminta@kierratyskeskus.fi, 050 501 4879.