Kierrätystavarat ja kodin tuholaiset

Kierrätystavaran ostaminen Kierrätyskeskuksen liikkeistä on lähtökohtaisesti turvallista. On kuitenkin olemassa pieni riski, että huonekalujen mukana kotiin kulkeutuu kutsumattomia vieraita. Erityisesti lutikat eli luteet ovat valitettavasti yleistyneet.

Kierrätystavaran ostaminen Kierrätyskeskuksen liikkeistä on lähtökohtaisesti turvallista. On kuitenkin olemassa pieni riski, että huonekalujen mukana kotiin kulkeutuu kutsumattomia vieraita. Erityisesti lutikat eli luteet ovat valitettavasti yleistyneet.

Kierrätyskeskuksella on keinoja ehkäistä ludeongelman leviäminen. Ensimmäinen, äärimmäisen tärkeä askel otetaan kuitenkin jokaisen lahjoittajan kotona – tuo Kierrätyskeskukseen ainoastaan sellaisia huonekaluja ja tavaroita, jotka ovat vapaita luteista ja muista tuhohyönteisistä.

Alla vastauksia yleisimpiin kysymyksiin liittyen kierrätystavaroiden tuholaisriskiin.

Miten Kierrätyskeskus varmistaa, että myyntiin ei päädy tuholaisten saastuttamia huonekaluja ja muita tavaroita?

Kierrätyskeskuksessa on käytössä toimintaohjeet tuholaisten tunnistamiseen. Teemme parhaamme välttääksemme tuholaisten, kuten luteiden, saastuttamien huonekalujen ja tekstiilien päätymisen myymälään ja myyntiin.

Henkilökuntamme on koulutettu tarkistamaan lahjoituksena saadut tavarat ludelampulla tai taskuvalaisimella. Lisäksi ludekoira käy tarkistamassa toimipisteemme säännöllisesti.

Mitä Kierrätyskeskuksessa tehdään, jos luteita löytyy?

Näissä tapauksissa tilat tarkistetaan luteiden varalta ja tehdään tarvittavat puhdistustoimenpiteet yhteistyössä tuholaistorjuntaan erikoistuneen yhteistyökumppanimme kanssa.

Miten asiakkaan tulee toimia, jos hän huomaa Kierrätyskeskuksesta ostetussa tavarassa luteita tai muita kodin tuholaisia?

Asiakkaan tulee välittömästi olla yhteydessä siihen Kierrätyskeskuksen myymälään, mistä hän on tavaran ostanut. Jos pystytään osoittamaan, että luteet tai muut haittaeläimet ovat peräisin Kierrätyskeskuksesta, sovimme jatkotoimenpiteistä asiakkaan kanssa. Tärkeänä apuna näissä tilanteissa on tuholaistorjuntaan erikoistunut yhteistyökumppanimme.

Kuka näissä tilanteissa korvaa tuholaisista aiheutuneen haitan?

Kierrätyskeskus korvaa yhteistyökumppanimme määrittelemät puhdistustoimenpiteet, jos pystytään osoittamaan, että tuholaisen saastuttama esine on peräisin Kierrätyskeskuksesta.

Miten voi itse varmistaa, että kierrätystavaran mukana kotiin ei kulkeudu tuholaisia, kuten luteita tai vaikka turkiskuoriaisia?

Pesu, lämpökäsittely saunassa tai vaikka pakastaminen ovat hyviä keinoja tuhota mahdollisia kodin tuholaisia. Tarkempia ohjeita voi lukea vaikka Marttojen verkkosivuilta.