Kierrätyskeskukseen lahjoittaminen takaa tavaroillesi ympäristön kannalta parhaan ratkaisun

Kierrätyskeskuksessa lupaamme löytää lahjoittamillesi tavaroille aina ympäristön kannalta parhaan ratkaisun. Ehdottomasti paras ratkaisu vielä käyttökelpoisille tavaroille on uudelleenkäyttö: myymme tai lahjoitamme tavarat uusille käyttäjille.

Käyttökelvottomat tavarat pyrimme kierrättämään materiaalina uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Kaikkea emme voi kuitenkaan edes materiaalikierrättää – tämä osa päätyy energiahyödynnykseen, jossa tuotetaan lämpöä ja sähköä yhteiskunnan tarpeisiin. Yhdessä asiakkaidemme kanssa teemme jatkuvasti työtä uudelleenkäyttöön päättyvän osuuden kasvattamiseksi!

Kierrätyskeskuksen toimintaa kirittää aina tavoite turvata luonnonvarojen riittävyys. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tavara pidetään käytössä mahdollisimman pitkään, ja että jätteen määrä minimoidaan tietoisesti.

Lahjoittaville asiakkaille tavoitteemme on konkreettinen lupaus: etsimme lahjoittamallesi tavaralle aina ympäristön kannalta parhaan mahdollisen jatkopolun. Kierrätyskeskuksen ympäristöpäällikkö Ville Heinilä kertoo, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Ville, miksi Kierrätyskeskus on ympäristönäkökulmasta paras paikka lahjoittaa tavaroita?

Noudatamme tinkimättömästi jätelakiin kirjattua jätehuollon etusijajärjestystä, jonka tavoitteena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä. Etusijajärjestyksen mukaisesti ensisijaista on, että vältetään ja vähennetään jätteen syntyä. Kiertotalouskielellä tämä sama ilmaistaan luonnonvarojen kulutuksen vähentämisenä. Esimerkiksi vaatteiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että ostetaan käytettyjä tai laadukkaita ja kestäviä vaatteita ja pidetään ne loppuun. Hankitaan vähemmän mutta parempaa.

Vähentämisen jälkeen seuraavalla sijalla on uudelleenkäyttö, eli se, että tuotteet – tässä tapauksessa vaikkapa vaatteet – kiertävät itsenään tai korjattuina. Tämä on meidän uudelleenkäyttötoimijoiden työsarkaa. Me pyrimme varmistamaan, että käyttökelpoinen tavara pysyy käytössä joko myymällä sen tai antamalla sen eteenpäin maksutta.

Teemme myös työtä sen eteen, että löytäisimme meillä syntyvälle ylijäämämateriaalille jatkokäyttöä, vaikka tässä tekstiiliesimerkissä ompelu- tai askartelumateriaalina. Tähän haemme potentiaalisia yhteistyökumppaneita erilaisilla kokeiluilla ja kehityshankkeilla.

Jos vaate ei kelpaa uudelleenkäyttöön eli se ei ole enää käyttökelpoinen, se pyritään saamaan materiaalikierrätykseen. Tällä hetkellä ekologisin tapa toteuttaa tekstiilikierrätystä on toimittaa tekstiili Paimioon poistotekstiilin jalostuslaitokseen, jossa niistä valmistetaan uusien tuotteiden raaka-aineena käytettävää kierrätyskuitua.

Huonoin vaihtoehto meidän prosesseissamme on se, että tuote päätyy poltettavaksi energiantuotantoon.

Kierrätyskeskuksen materiaalivirrat vuonna 2022: 55 % uudelleenkäyttöön, 30 % materiaalikierrätykseen, 15 % energiahyödynnykseen.

Mikä tekee Kierrätyskeskuksesta ympäristönäkökulmasta parhaan?

Lähinnä tinkimättömyys ympäristöasioissa. Emme valitse helpointa tai halvinta konstia, jos kalliimpi ja työläämpi tuottaa ympäristönäkökulmasta paremman lopputuloksen. Jaamme muun muassa tavaroita ilmaiseksi ja korjaamme niitä verstaissamme. Ympäristön kannalta parhaan ratkaisun tarjoaminen on tavoite, joka kirittää meitä joka päivä. Siinä ei voi päästä maaliin ja tulla valmiiksi: aina löytyy kehitettävää ja asioita, joita voi tehdä ympäristön näkökulmasta paremmin.

Mitä muita syitä on valita juuri Kierrätyskeskus?

  • Osallistumme erilaisiin kehityshankkeisiin, joissa haetaan uusia innovaatioita ja tapoja toteuttaa kiertotaloutta käytännössä
  • Lisäämme henkilökuntamme ympäristötietoisuutta ja ohjaamme kestäviin toimintatapoihin kouluttamalla ja työssä oppien
  • Kasvatamme uusia sukupolvia ympäristövastuullisuuteen
  • Työllistämme pitkäaikaistyöttömiä ja muita hankalasti työllistyviä

Mikä tavara on tärkeintä saada uudelleenkäyttöön?

Ympäristönäkökulmasta etenkin sellaiset tavarat, joiden valmistamiseen kuluu paljon luonnonvaroja. Tällaisia tuotteita ovat vaikkapa sähkö- ja elektroniikkalaitteet sekä polkupyörät, joita kunnostamme verstaassamme. Varsinkin keväisin polkupyörille on todella kova kysyntä.

Samaan hengenvetoon muistutan kuitenkin, että kaikki sellainen tavara, joka on käynyt sinulle turhaksi ja jolle on kysyntää, on erittäin tervetullutta Kierrätyskeskukseen. Pienistä puroista syntyy iso ympäristöhyöty. Meidän tapauksessamme yli 60 miljoonan kilon luonnonvarasäästö vuosittain. Kaikki kiertoon kuuluva ja kelpaava tavara on tervetullutta!

Ville Heinilä

Ympäristöpäällikkö

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Hiilijalanjälkilaskenta
• Kiertotalouslaskenta
• Ympäristötyön kehittäminen
• Kierrätyskeskuksen ympäristövastuutyö

Puh. 0400 348 115