Käytettyjen kirjojen myynti kasvaa ja kierto lisääntyy

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Finlandia Kirja yhdistävät voimansa pelastaakseen yhä useampia kirjoja lukukäyttöön. Kirjat, joille on vaikea löytää uutta kotia Kierrätyskeskuksen kanavista, jatkavat matkaansa Finlandia Kirjalle.

”Meillä on varsin erilaiset asiakaskunnat, joten Finlandia Kirjan asiakkaista löytyy lukijoita myös niille kirjoille, joille ei ole kysyntää Kierrätyskeskuksen myymälöissä. Valtaosa Kierrätyskeskuksen meille toimittamista kirjoista saadaan ohjattua uudelleenkäyttöön. Pienempi osa hyödynnetään materiaalikierrätyksessä, ja vain vähäinen määrä irrotettuja muovipäällysteisiä kansia päätyy sekajätteeksi”

arvioi Finlandia Kirjan toimitusjohtaja Matti Pietilä.

Käytetyillä kirjoilla on vahva kysyntä

Käytetyillä kirjoilla on edelleen vahvaa kysyntää. Tämä näkyy myös Finlandia Kirjan ja Kierrätyskeskuksen myynnissä. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus myi viime vuonna myymälöissään ja verkkokaupassaan 490 000 kirjaa. Kun mukaan lasketaan myymälöiden ilmaisosastoilla jaetut kirjat, Kierrätyskeskuksessa kiertoon saatujen kirjojen kokonaismäärä kasvoi noin miljoonaan kirjaan. 

Pohjoismaiden suurin antikvariaatti Finlandia Kirja puolestaan myi viime vuonna verkkokaupassaan 130 000 kirjaa ja lahjoitti hyväntekeväisyys- ja kierrätystapahtumassaan Ilmaisen Kirjan Päivässä peräti 50 000 kirjaa. 

Molempien yritysten kirjamyynti kasvoi vuonna 2022 merkittävästi: Finlandia Kirjalla 15 prosenttia ja Kierrätyskeskuksella 22 prosenttia. Sama trendi on jatkunut myös vuoden 2023 puolella.

Kirjojen secondhand-myynti ei Pietilän arvion mukaan vähennä uusien kirjojen myyntiä.

”Uskon sen päinvastoin lisäävän lukuharrastusta ja alentavan kynnystä tutustua uusiin kirjagenreihin ja kirjailijoihin. Tätä kautta saadaan potentiaalisia ostajia ja lukijoita myös uusille kirjoille.”

Kirjojen kierrättäjät haluavat pitää kirjansa lukukäytössä

Kirjojen kierrättäjät haluavat ennen kaikkea pitää kirjat lukukäytössä.

”Tämä on asiakaskunnassamme tehdyn korkeakoulututkimuksen mukaan ykkösmotiivi laitettaessa kirja kiertoon. Myös kiertoon laittamisen helppous ja lahjoituksella hyvän tekeminen koetaan tärkeiksi. Raha eli korvauksen saaminen kirjasta on kierrättämisen motivaattorina aivan viimeisellä sijalla”,

Pietilä sanoo.

Kierrätyskeskuksen tärkein asiakaslupaus on hakea lahjoitetulle tavaralle ympäristön kannalta paras ratkaisu.

”Finlandia Kirjan kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä askel tässä työssä. Uskomme, että yhteistyön kautta pystymme lisäämään kirjojen uudelleenkäyttöä noin 250 000 kirjalla vuodessa. Näin säästämme 1,2 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja ja vältämme 300 000 kilon edestä hiilidioksidipäästöjä”,

sanoo Kierrätyskeskuksen tuotehallinnan päällikkö Miia Podworsky.

Lisätietoja:

Matti Pietilä, toimitusjohtaja, Finlandia Kirja, p. 050 534 0568
Miia Podworsky, tuotehallinnan päällikkö, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, p. 040 652 7416

Kuvia Finlandia Kirjan toiminnasta löytyy ulkoiselta sivustolta. Kuvaajana kaikissa kuvissa Sebastian Ratu.

Finlandia Kirja 

Finlandia Kirja on monipuolinen ja vastuullinen kirjojen verkkokauppa yli puolen miljoonan tuotteen valikoimalla. Yritys kehittää ekologisia kirjojen kiertotalouden palveluita ja tarjoaa niitä laajasti sekä kuluttajille että organisaatioille tavoitteenaan pelastaa mahdollisimman moni kirja uudelleen lukukäyttöön. Sen kirjojen kotinoutopalvelu kattaa koko Suomen, ja kirjastojen kanssa yhteistyössä toteuttama Kirjan Kiertorata -kierrätystoiminta on saanut erittäin myönteisen vastaanoton.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on yleishyödyllinen yritys, jonka tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallisuuden ja työnteon mahdollisuuksia. Yritys ei jaa voittoa omistajilleen. Kaikki tuotto käytetään toiminnan edistämiseen: ympäristötyöhön ja työllistämiseen. 

Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla 12 myymälää, ja kolmastoista myymälä avataan syksyllä Espoon Isossa Omenassa. Lisäksi Kierrätyskeskuksella on valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa. 

Vuonna 2022 Kierrätyskeskuksen kautta päätyi uudelleenkäyttöön kaikkiaan noin 6,5 miljoonaa tavaraa, joista 57 % myytiin ja 43 % jaettiin ilmaiseksi. Uudelleenkäytöllä säästettiin vuoden aikana 65,6 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja sekä vältettiin 13,1 miljoonan kilon edestä hiilidioksidipäästöjä.