Ympäristötyö helpottuu, kun laittaa ensin substanssin kuntoon  

Ympäristötyö

Ympäristötyö on asia, jonka pitäisi nykypäivän yrityksessä  läpileikata kaikkea tekemistä strategisella tasolla. Mutta miten päästä alkuun, jos asia tuntuu hankalasti hahmotettavalta, eikä yrityksessä ole valmiita toimintamalleja?  

Ympäristötyössä on kysymys siitä, että yritys pyrkii vähentämään ympäristöön kohdistuvia negatiivisia vaikutuksia ja lisäämään toiminnan positiivisia vaikutuksia. Laki velvoittaa tiettyihin asioihin yrityksiä jo tällä hetkellä. Esimerkiksi jätelaki kiristyy jatkuvasti ja velvoittaa yrityksiä tiettyjen kriteerien täyttyessä lajittelemaan jätteensä useaan eri jätejakeeseen.

Pakko on kuitenkin aina huono renki: Ympäristötyöhön panostaminen kannattaa ennen kaikkea siksi, että se tuo liiketoimintahyötyä, parantaa mainetta, tuo säästöjä ja lisää kilpailukykyä. Samalla ympäristö kiittää.  

Miten päästä alkuun, jos ympäristötyö tuntuu vaikeasti lähestyttävältä?  

Oman toiminnan tunnistaminen on kaiken tekemisen lähtökohta. Vain sitä kautta pystyy purkamaan osiin ympäristötyöhön liittyvät vaatimukset omassa yrityksessä. Ennen kaikkea yrityksen sisällä pitäisi tuntea ja ymmärtää oma toimintaympäristönsä, kontekstinsa ja se, mitkä ovat omalle yritykselle kriittisiä ympäristötyön tulokulmia.  

Otetaan esimerkiksi energiankulutus: Tiedätkö, miten paljon yrityksessäsi ylipäätään kulutetaan energiaa, miten se on tuotettu ja voisiko tuotantotapoja tehostaa niin, että energiaa kuluisi vähemmän?  

Tuo ympäristötyö strategiaan ja sitouta johto 

Viimeistään nyt pitäisikin ymmärtää, ettei ympäristötyö ole ylimääräistä työtä, vaan integraalinen osa liiketoimintaa. Ympäristötyöhön kannattaa suhtautua kuin mihin tahansa yrityksen ydintyötehtävään tai -toimintoon.  

Ympäristötyön pitää olla strategialähtöistä ja sitoutumisen pitää yltää johtoon asti. Jos johto ei ole kiinnostunut asiasta, jää koko homma pinnalliseksi ja pahimmillaan muiden töiden jalkoihin. On hyvä pohtia, miten asioita ylipäätään hoidetaan yrityksessä, miten vastuut jaetaan ja miten seuranta ja raportointi tapahtuu asiassa kuin asiassa – ja monistaa hyväksi todettua toimintamallia ympäristötyön kehittämisessä.  

Ympäristötyö on pitkää peliä

Kun johto on sitoutettu, pitää saada myös ne ihmiset mukaan, jotka ymmärtävät syvällisesti yrityksen toimintaa ja sen eri kriittisiä osa-alueita esimerkiksi infrasta, taloudesta, hankinnoista ja logistiikasta. Riittävän selkeän komentoketjun kautta asia myös pysyy agendalla eikä unohdu kiireessä. On myös hyvä muistaa, ettei asiassa ole pikavoittoja.  

Ympäristötyö on pitkää peliä eikä oikeastaan koskaan tule täysin valmiiksi. Tärkeää olisi ymmärtää ympäristötyön suhde yrityksen perustekemiseen. Parasta on se, jos satsaus poikii hyvää kehitystä yrityksen ydintoiminnassa tuomalla taloudellisia hyötyjä, positiivisempaa mainetta ja uskottavuutta asiakkaiden, omistajien tai rahoittajien silmissä. 

Jos omat paukut eivät riitä, hanki kumppani 

Joskus tilanne on kuitenkin se, etteivät omat resurssit tai tietotaito riitä. Saattaa myös käydä niin, ettei omia tarpeita pystytä tunnistamaan riittävällä tasolla. Siksi ulkoinen kumppani voi olla kullanarvoinen ympäristötyön aloittamisessa, ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Tukea ympäristötyöhön saa esimerkiksi Ekokompassi-ympäristöjärjestelmästä, jota Kierrätyskeskus auditoi. Järjestelmä auttaa ymmärtämään sitä, miten omalla yrityksellä menee ja miten ympäristötyötä voisi vielä kehittää.  

Ympäristötyön teemat tulevat kiristymään entisestään tulevaisuudessa ja vaatimukset yrityksille kasvavat. Vaikka nyt tuntuisi siltä, että panostus ja kulut kohoavat korkeaksi ja asiaa tekisi mieli lykätä vielä, kannattaa asiaa ajatella pidemmälle kuin parin kvartaalin päähän: panostaminen nyt tuo tulevaisuudessa positiivisen muutoksen. Ja kun aloitetaan heti, ei ikäviä yllätyksiä synny myöhemmin. On helpompi hengittää, kun tekee etukenossa eikä viime hetkellä hutaisten. 

Anu Hakala

Ympäristöasiantuntija

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Ympäristötyön kehittäminen
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset
• Kierrätyskeskuksen ympäristövastuutyö

Puh. 045 636 630

Eeva Louko

Viestintäpäällikkö

Puh. 0400 348 306