Kun globaalit yhteistyösopimukset takkuavat, maapallon tulevaisuus on yhä enemmän yritysten käsissä 

Kolumbiassa järjestetty YK:n luontokokous päättyi pettymykseen, sillä asetettuja päätavoitteita ei saavutettu. Myös Bakun ilmaskokokouksen tulokset olivat vaatimattomat. Mutta vaikka päättäjät eivät globaalilla tasolla pääse sopuun ympäristönsuojelusta ja päästöjen vähentämiseen tähtäävistä aloitteista, voivat kotimaiset yritykset tehdä paljonkin. 

Kansainvälinen yhteistyö ympäristönsuojelussa on haastavaa ja voimme olla tyytyväisiä siitä, että tässä ristiriitojen repimässä maailman ajassa valtiot ylipäätään kokoontuvat yhteen keskustelemaan. Fakta on kuitenkin se, ettei ympäristö odota konsensuksen syntymistä. Todellinen muutos ei tällä hetkellä lähde globaalista yhteistyöstä, vaan yritysten kautta.  

Jos valtiot eivät tee mitään, niin jonkun muun on pakko tehdä. Yritykset voivat tulkita YK:n epäpäätökset kannustimena toimia itse paremmin. Kyse on vapaaehtoisuudesta, mutta juuri se tuo tekemiseen ennakkoluulottomuutta ja kilpailuetua. Kaikki varteenotettavat yritykset ymmärtänevät, ettei kannata odotella YK:n päätöksiä tai sopimuksia, vaan pitää toimia nyt. Yrityksien ympäristötyöllä ja toiminnalla voi parhaimmillaan olla iso vaikutus yhteiskuntaan ja joskus jopa lainsäädäntöön. Jos tarpeeksi moni haluaa muutosta, ei mikään ole mahdotonta. 

Miten muuttaa toiminta ekologisesti kestäväksi? Ympäristötyö on kokonaisuus

Viime vuosina on puhuttu paljon esimerkiksi hiilipäästöistä ja hiilijalanjäljen pienentämisestä. Kuitenkin loppupeleissä kaikessa on kyse kulutuksen vähentämisestä. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen eli luontokato johtuu ennen kaikkea luonnonvarojen kulutuksesta. Kaikki mikä vähentää luonnonvarojen kulutusta, on askel oikeaan suuntaan. 

Kuitenkin yksittäisiä toimia tärkeämpää on hahmottaa asia kokonaisuutena. Omalle yritykselle olennaisten ympäristövaikutusten hahmottaminen on tässä työssä kriittisen tärkeää. Keskittyminen esimerkiksi toimiston kahvitarjoiluiden vastuullisuuteen ei riitä, vaan yrityksen tulee selvittää, mistä sen toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset syntyvät. Samoin jos myytävä tuote tai palvelu on täysin ristiriidassa yrityksen vastuullisuustavoitteiden kanssa, tekee se ympäristötyöstä epäuskottavaa. 

Ympäristötyö on kokonaisvaltaista tekemistä

Ympäristöasioita kannattaa ajatella kokonaisvaltaisesti, strategiaa ja toimintoja läpileikaten. Yrityksessä olisi hyvä olla ympäristöjärjestelmä, ei vain sen takia että siitä saa myynnissä ja raportoinnissa hyödyttävän sertifikaatin ja leiman, vaan siksi että järjestelmä ohjaisi yritystä aidosti olennaisiin ympäristöaiheisiin keskittyvään toimintaan. Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on pienille ja keskisuurille yrityksille hyvä vaihtoehto. Rakentamisvaiheessa yritys saa avukseen oman asiantuntijan, joka auttaa kirkastamaan tavoitteita ja löytämään käytännön keinoja olennaisimpien ympäristövaikutusten pienentämiseen. 

Kaikki ei tietenkään tapahdu hetkessä ja matkassa on aina mutkia. On tärkeää tunnistaa keskeneräisyys ja olla rehellinen kehityskohteista. Esimerkiksi vastuullisuusraporttiin on hyvä poimia, ei vain omat onnistumiset ja ilon aiheet, mutta myös ne asiat, joissa on vielä kehittämisen varaa. Sen lisäksi olisi tärkeää tunnistaa askelmerkit, jolla parempaan päästään. Kyse ei ole pikajuoksusta, vaan maratonin mittaisesta, jatkuvasta kehittämisestä. 

Sally Londesborough

Ympäristöasiantuntija

• Hiilijalanjälkilaskenta
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset
• Asiakkuuksien kehittäminen

Puh. 0400 348 325

Eeva Louko

Viestintäpäällikkö

Puh. 0400 348 306