Vanha sohva, uudet vaatteet

 

Onko vanhan sohvan verhoilu ympäristöteko? Lyhyt vastaus: On! Laskimme Verhoomo Palttinan pyynnöstä pari mielenkiintoista lukua liittyen vanhan sohvan uudelleenverhoiluun.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ohjaa uudelleenkäyttöön noin 1800 sohvaa vuodessa, joten meillä on jonkinlaista näppituntumaa vanhoihin sohviin. Jokaista sohvaa emme ole hajottaneet ja punninneet, mutta joitakin olemme. Näin meillä on hankittuna tietoa siitä, paljonko esimerkiksi tyypillinen kolmen istuttava sohva keskimäärin painaa, mitä eri materiaaleja siinä on ja kuinka paljon.

Verhoiluesimerkissä lähdimme oletuksesta, että kun vanha sohva verhoillaan uudelleen, ei tarvitse ostaa uutta sohvaa. Tämä on elinkaariajattelussa perusoletus käytetyn tavaran kohdalla.

Sitten tutkimme Material Input, eli MI-laskennan avulla, paljonko uuden kolmen istuttavan sohvan valmistuksessa kuluu kiinteitä luonnonvaroja ja paljonko siinä syntyy hiilidioksidipäästöjä. Nämä luonnonvarat ja CO2-päästöt oletetaan säästetyiksi, kun vanha sohva pääseekin uudelle käyttökierrokselle.

Laskelmassa otettiin myös huomioon verhoilussa tarvittavat uudet materiaalit, eli kangas, vaahtomuovi, pintavanu ja niitit. Näiden valmistuksen kuluttamat luonnonvarat ja tuottamat hiilidioksidipäästöt vähennettiin säästöistä. Esimerkiksi vaahtomuovia ei aina verhoilussa tarvita, mutta tässä laskelmassa otimme senkin huomioon. Esimerkkisohvamme oli verhoiltu polyesterikankaalla, ja oletuksena oli, että se myös korvaa polyesterikankaalla verhoillun sohvan.

Laskelman avulla saimme selville, että kolmen istuttavan sohvan verhoileminen uudelleen säästää noin 375 kg kiinteitä luonnonvaroja ja vähentää noin 90 kg CO2-päästöjä. Tämä on hieno ympäristöteko! Luonnonvaroja säästyy moninkertainen määrä itse sohvan painoon verrattuna. Luonnonvarojen liiallinen kulutus on päätekijä luonnon monimuotoisuuden vähenemisen taustalla, ja jokainen vähennetty hiilidioksidikilo on hyvä asia ilmaston kannalta. Laskelmia uudelleenkäytön ympäristösäästöstä olemme tehneet myös esimerkiksi Iittalan Vintage-palvelulle, Taitonetille sekä Pa-Ri Materialle.

Maailmasta löytyy paljon toimialoja, jotka työllistävät, ja samaan aikaan vähentävät ympäristökuormitusta. Malja verhoilijoille! Myös Kierrätyskeskuksessa muuten verhoillaan huonekaluja. Katso verkkokaupastamme mainio Plan B  huonekalujen valikoima!

Jenni Sademies

Erityisasiantuntija

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Hiilijalanjälkilaskenta
• Kiertotalouslaskenta
• Ympäristötyön kehittäminen
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset

Puh. 0400 348 158