Paha, pahempi, ultrapikamuoti: Tästä syystä Kierrätyskeskus ei tällä hetkellä myy Sheiniä 

Ultrapikamuoti puhututtaa. Uudelleenkäytön näkökulmasta ultrapikamuoti ei ole eettistä.

Julkisuudessa on käyty keskustelua ultrapikamuodin toimijoiden vastuullisuudesta ja siitä, onko huonolaatuisten ja vaarallistenkin halpatuotteiden secondhand-kauppa eettisesti perusteltua.  Uudelleenkäyttötoimialan näkökulmasta halpatuotanto on kaikkea muuta kuin toivottava trendi.  

Sanoohan sen jo järkikin: on silkkaa hulluutta käyttää rajallisia luonnonvaroja huonolaatuisten kertakäyttötavaran tuottamiseen. Mutta vahinko on jo sattunut siinä vaiheessa, kun ultrapikamuoti ja halpatuotanto löytää tiensä uudelleenkäyttötoimijan pöydälle. Mitä siis tehdä tuotteille, joiden elinkaari on erittäin lyhyt ja joissa saattaa piillä vaarallisia kemikaaleja?  

Viranomaislinjauksia kaivataan – ultrapikamuoti ei ole lähdössä pois itsestään

Selkeää viranomaislinjausta ulkomaisista verkkokaupoista ostetun ultrapikamuodin uudelleenkäytöstä ei tällä hetkellä ole. Siksi uudelleenkäyttötoimijat joutuvat tekemään tuotelinjauksia oman parhaan näkemyksensä mukaisesti, pitkälti julkisen keskustelun ja esimerkiksi pistokokeiden avulla. Keskustelun kiihtyessä ja ongelman kasvaessa olisi linjanvetoja syytä pohtia viranomaistasolla asti. 

Pelkästään Kierrätyskeskukseen lahjoitetaan päivässä keskimäärin 40 000 tuotetta, eikä tarkempaan vastuullisuusanalyysiin ole tällä hetkellä mahdollisuuksia. Siksi tarvitaan selkeät linjaukset, mitä tuotteita ei voi lajitella myyntiin tai ilmaisjakeluun. Brändikohtaisia ohjeita meillä ei tole, vaan teemme valinnat tuotteen laadun ja turvallisuuden perusteella.

Ei kiitos Sheinille 

Uudelleenkäyttötoimijana ajattelemme, että rajoituksia tavaroiden uudelleenkäytölle olisi mahdollisimman vähän. Tämä siksi, että tavaroiden elinkaari pitenee ja niihin kytkeytyvät luonnonvarat saadaan hyötykäyttöön.  Toivomme, että jatkossakin meille lahjoitetaan uudelleenkäyttöä silmällä pitäen ylimääräiseksi jääneet, käyttökelpoiset tavarat.

Ultrapikamuodin kohdalla asia on kuitenkin eri. 

Kierrätyskeskus on linjannut, ettei se jatkossa ohjaa Sheinin tuotteita uudelleenkäyttöön. Kyse on sekä laatukriteereistä että turvallisuudesta. Tuoteturvallisuuslainsäädäntö velvoittaa arvioimaan, että myymämme tuotteet ovat turvallisia käyttää, eli ne eivät saa aiheuttaa vaaraa kuluttajille. Sheinin tuotteet on todettu erilaisissa pistokokeissa jossain määrin vaarallisia kemikaaleja sisältäviksi. Myös tuotteiden laatu on myös sen verran huono, ettei niiden kierrossa pitäminen ole perusteltua.  

Ultrapikamuoti ei ole ylhäältä saneltu juttu – kuluttajalla on valta ohjata ja vaikuttaa 

Moni varmasti miettii, kannattaako Sheinin kaltaisia tuotteita ylipäätään kierrättää, jos ne ovat lähtökohtaisesti niin huonolaatuisia ja jopa vaarallisia. Vaikka päävastuu kulutuksen ohjaamisessa kestävämpään suuntaan on poliittisilla päättäjillä, on äärimmäisen tärkeää, että myös kuluttajat vaikuttaisivat omilla valinnoillaan ja jättäisivät huonolaatuiset kertakäyttötuotteet hankkimatta.  

Ympäristöasioita edistävänä toimijana toivoisimme, että tuotteet tehtäisiin ylipäätään kestäviksi eli sellaisiksi, että niitä kannattaa laittaa kiertoon. Tämä olisi luonnonvarojen riittävyyden kannalta meille kaikille paras ratkaisu.  

Anu Hakala

Ympäristöasiantuntija

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Ympäristötyön kehittäminen
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset
• Kierrätyskeskuksen ympäristövastuutyö

Puh. 045 636 630

Eeva Louko

Viestintäpäällikkö

Puh. 0400 348 306