Terveellinen, nopea, päästötön, edullinen – mikä se on?

Terveellinen, nopea, edullinen, päästötön. Siinä muutama pyöräilyä kuvaava adjektiivi. Pyöräily onkin aikamoisen monipuolinen ”hyvis”. 

Arkipyöräily on tehokas tapa parantaa omaa elämänlaatua ja terveyttä. Pyöräily kehittää mm. hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, vahvistaa lihaksia ja niveliä sekä kehittää tasapainoa. Ulkona liikkuminen edistää myös henkistä hyvinvointia1. Pyörä on lisäksi usein nopein kulkuneuvo alle 7 kilometrin matkoilla kaupungissa.  

Pyöräily säästää myös rahaa. Pyörän hankintahinta ja käyttäminen on huomattavasti edullisempaa esimerkiksi autoon verrattuna. Lisäksi pyöräilyn terveyshyödyt tuottavat säästöä – Tanskassa on laskettu, että jokainen työmatkapyöräilijä säästää keskimäärin 1 200 € yhteiskunnan terveydenhoitokuluja vuodessa1.

Pyöräily ei kuluta juuri kuin kaloreita

Pyörä on vähäpäästöinen kulkuväline, sillä se kuluttaa ainoastaan polkijan kaloreita – tosin sähköpyörä toki kuluttaa kalorien lisäksi myös sähköä. Pyöräilyn päästöt tulevatkin välillisesti lähinnä polkupyörien valmistuksesta ja pyöräteiden rakentamisesta. Ne ovat kuitenkin todella paljon pienemmät kuin muilla liikennevälineillä.

Pyörän valmistaminen tuottaa arviolta 170 kiloa (CO2 ekvivalenttia) ilmastopäästöjä2 ja siihen kuluu noin 700 kg kiinteitä luonnonvaroja3. Siksi onkin tärkeää pitää pyörät käytössä mahdollisimman pitkään. Tässä auttaa pyörän huoltaminen, ja jos et tarvitse pyörääsi enää itse, laita se kiertoon. Kierrätyskeskukseen voi lahjoittaa niin ehjiä kuin rikkinäisiäkin pyöriä, sekä niiden osia. Vuoden 2022 aikana Kierrätyskeskuksen pyöräverstaalla korjattiin, huollettiin ja testattiin noin 3 150 polkupyörää. 

Nämä talven aikana kunnostetut polkupyörät löydät nyt Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta ja suurimmista myymälöistä. Kaikille pyörille annetaan kuukauden vaihto- ja palautusoikeus. Tervetuloa löytämään uusi lempparipyöräsi!

Lähteet: 

1) Cycling Embassy of Denmark

2) Ecoinvent-tietokanta sekä Environmental impacts of bicycle production in Bangladesh: a cradle-to-grave life cycle assessment approach -tutkimusartikkeli

3) Kierrätyskeskuksen kiertotalouslaskenta ja Science Directin A Household’s Burden – The Embodied Resource Use of Household Equipment in Germany -artikkeli

Hanniina Manner

Ympäristöneuvoja

• Hiilijalanjälki- ja kiertotalouslaskenta
• Kiertotalous
• Ympäristökasvatus

Puh. 0400 348 688