Kierrätyskeskuksella ympäristön säästämisestä kertovat luvut ohjaavat päätöksentekoa

Ympäristösäästölaskennan ansiosta toiminnan kehittämiseen liittyvään päätöksentekoon on voitu ottaa talous- tai euromääräisten mittareiden rinnalle myös toiminnan ympäristövaikutuksista kertovat luvut.

Kierrätyskeskuksen asiantuntijat ovat tehneet ympäristövaikutusten laskentaa jo yli 10 vuotta. Kierrätyskeskuksella lasketaan vuosittain uudelleenkäytöllä säästettyjen kiinteiden luonnonvarojen ja hiilidioksidipäästöjen määrä. Esimerkiksi vuonna 2019 Kierrätyskeskuksen toiminta – käytettyjen tavaroiden ohjaaminen uudelleenkäyttöön – säästi kiinteitä luonnonvaroja 54 miljoonaa kg.

Miksi selvitämme ympäristösäästölukumme joka vuosi ja kuinka hyödynnämme lukuja? Lue alta!

Yrityksen ympäristövaikutusten seuraaminen vaatii lukuja

Kierrätyskeskus on arvopohjainen, yleishyödyllinen organisaatio, joka on perustettu paitsi edistämään, myös elämään todeksi kestävää elämäntapaa. Koska Kierrätyskeskuksen tavoitteena on säästää luonnonvaroja, Kierrätyskeskukselle on tärkeää voida mitata tavoitteessa onnistumista – tähän tarvitaan lukuja, ja niitä on saatu esimerkiksi ympäristösäästölaskennalla

Ympäristösäästölaskennan ansiosta toiminnan kehittämiseen liittyvään päätöksentekoon on voitu ottaa talous- tai euromääräisten mittareiden rinnalle myös toiminnan ympäristövaikutuksista kertovat luvut. Lukujen ansiosta toiminnan tuloksia voidaan seurata molemmilla mittareilla rinnakkain ja asettaa tavoitteita, joilla voidaan mahdollistaa entistä suurempi hyöty ympäristönäkökulmasta.

Luonnonvaroja säästävien palvelujen kehittäminen

Jotta luonnonvaroja voidaan säästää entistä enemmän, Kierrätyskeskuksen verstaalla kunnostetaan mm. sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä polkupyöriä. Verstastoiminnan kimmokkeena on ollut mahdollisuus jatkaa tuotteiden, joiden valmistaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja, elinkaarta eli pitää tuotteet kierrossa mahdollisimman pitkään. 

Asiakkaiden innostaminen kestävien valintojen tekemiseen

Yrityksen oman toiminnan lisäksi myös Kierrätyskeskuksen myymälöissä myydyille tuotteille on laskettu säästettyjen luonnonvarojen ja vältettyjen hiilidioksidipäästöjen määrä. Kierrätyskeskuksen myymälässä asioinut voi kuitista tarkistaa, kuinka paljon kiinteitä luonnonvaroja käytettyjen tuotteiden ostaminen säästi. Näin uudelleenkäytön ympäristöä säästävästä vaikutuksesta saadaan viestittyä asiakkaille konkreettisesti. Kuitissa näkyvä luku on yksi keino lisätä tietoisuutta kuluttamisen ympäristövaikutuksista ja innostaa ihmisiä tekemään kestäviä valintoja arjessaan.

Mitä on ympäristösäästölaskenta? Tutustu palveluun täällä.