Blogi | Helppoja ja mukavia ympäristekoja uudelle vuodelle + muutama haastavampikin

Ja kuinka vaikuttaa positiivisesti ympäristöön tekemättä juuri mitään? 

Vuoden vaihtuessa on tapana katsoa sekä taakse- että eteenpäin. Muistellaan mennyttä ja tähyillään tulevaan. Toivotaan parempaa ja luvataan osallistua sen rakentamisen.

Päällimmäisenä varmasti monella painavat mielessä sodat ja inhimillinen kärsimys, joille ei alkaneessakaan vuodessa näy nopeaa loppua. Oma voimattomuus voi tuntua musertavalta. Paljon hyvää ja iloista tapahtui myös, tämä on hyvä pitää mielessä. Ja jokainen voi itse vaikuttaa siihen, että jälleen vuoden kuluttua on mukavia muistoja ja iloisia uutisia kerrottavana.

Hyvistä ympäristöuutisista ehkä tärkeimmät ovat tuoreet YK:n Dubaissa järjestetyn ilmastokokouksen päätökset: kirjaus kehoituksesta siirtyä pois fossiilisista polttoaineista ja laajan rintaman sitoutuminen köyhien maiden ilmastotuhorahastoon. Vaikka fossiilisten polttoaineiden sitovasta lopettamisesta ei sovittu, kannattaa kirjaus nähdä kuitenkin askeleena oikeaan suuntaan.

Myös luontokadon pysäyttämiseksi saatiin tehtyä tärkeä alustava päätös EU:ssa, ns. ennallistamisasetus. Tällä on tarkoitus parantaa luonnon tilaa laajasti eri ympäristöissä niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella. Käytännön toimenpiteistä päättää ja vastaa kukin jäsenmaa itse, mutta tavoitteet ja velvoitteet ovat sitovia.

Ne helpot ja mukavat ympäristöteot uudelle vuodelle

Kuten edellä mainituista parista viime vuoden saavutuksesta voi päätellä, suurimmat ja tähdellisimmät asiat tapahtuvat sopien mahdollisimman monien osapuolten kesken. Näin muutetaan suuria systeemejä ja rakenteita, ja saadaan siten aikaan merkittäviä muutoksia. 

Ei siis mitään mihin sinä tai minä voisimme vaikuttaa? Ehei, päinvastoin.  

  1. Vaikuttaminen päättäjiin ja päättäjien valinta on mitä merkittävin ympäristöteko, jonka voimme tehdä.  

Tämän helpon ja mukavan teon voi tehdä heti tammikuun lopussa, presidentinvaalissa, ja todennäköisesti vielä toisen samanmoisen tästä parin viikon kuluttua. 

Vaikuttaminen ei ole kuitenkaan pelkästään äänestämistä. Kaikki minkä teemme tai sanomme lähettää ympärilleen viestiä kuin lähetinmasto. Vaikutus syntyy, kun joku vastaanottaa viestin, kuulee tai näkee sen ja antaa viestille merkityksen.  

Perinteisten vaikuttamistapojen ja -yhteyksien, kuten taloyhtiökokousten tai mielipidekirjoitusten lisäksi esimerkiksi kaikki hankinta- ja ostovalinnat ovat tapoja vaikuttaa. Vanhat mutta paikkansa pitävät sanonnat muistuttavat jaloilla ja lompakolla äänestämisestä. 

  1. Jos ostohousut on jo puettu, kannattaa kerrata Kierrätyskeskuksen ohjenuora kestävään kuluttamiseen: hanki harkiten, satsaa laatuun ja uudelleenkäytä usein  

Lainaa ja vuokraa siis ostamisen sijaan, ja jos ostat omaksi, niin hanki käytettynä ja jos ostat uutta, niin vain laadukasta ja vastuullisesti tuotettua. Huolla ja korjaa kaikkia hankintojasi, jotta ne palvelevat käytössä hyvin ja pitkään. Kerro toimintatavoistasi myös naapureille ja kavereillesi. Kehuskele ja osoita, että hyvin kulkee myös lainahöyhenissä ja käytetyllä fillarilla. Äläkä unohda edullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä – Kierrätyskeskuksen kuitista voit näyttää sekä pienen loppusumman että suuret ympäristösäästöt. Ehkä joku saa uuden oivalluksen ja muuttaa omia tapojaan. Ympäristötekosi vaikutukset monistuvat. Helppoa!

Tässä kohtaa nenäkäs naapurisi saattaa todeta, että sait kulkupelin allesi vain, koska hän tai joku muu fiksu lahjoitti sen uudelleenkäyttöön itselleen tarpeettomana. No oikeassahan hän on. Materiaalien ja tavaroiden tehokas uudelleenkäyttö ja kierto vaatii sen, että ettemme makuuta tavaroita toimettomina kaapeissa ja varastoissa. Siispä seuraava helppo ja mukava ympäristöteko: 

  1. Laita tarpeeton kiertoon 

Lahjoita tai myy käyttökelpoinen mutta tarpeeton eteenpäin – säilö vain marjoja ja muita ruokaherkkuja. Kierrätyskeskukseen voit lahjoittaa monilla, helpoilla tavoilla, esimerkiksi myymälöissä, keräysautoilla, noutopalvelun avulla ja Boksi-lahjoituspisteissä. Tutustu lahjoituspisteisiin!
 
Polkupyöriä ja elektroniikkaa vastaanotamme ihan kaikenkuntoisina ja monenmoinen arvottomalta tuntuva askarteluun kelvollinen materiaali on meille mitä tervetullein! Kerro sinä vuorostasi tämä naapurillesi, tuskinpa hän kaikkea tätä tiesi. 

Olemalla tärkeä osanen kiertotaloudessa ja yllä mainituilla tavoilla mukana edistämässä erityisesti uudelleenkäyttöä, tuet myös työllisyyttä. Uudelleenkäyttö, joka vaatii myös korjaus- ja huoltotöitä, on hyvin työvoimavaltaista. Monet uudelleenkäyttötoimijat, kuten myös Kierrätyskeskus, ovat tunnettuja yhteiskunnan tukityöllistäjiä.

Ympäristötekoja haastetta kaipaaville 

Kansalaisten ympäristövaikutuksia tarkastellaan usein neljän eri, mutta suuressa mittakaavassa yhtä painavan kategorian kautta: ruoka, asuminen, liikkuminen ja muu kulututus eli tavarat ja palvelut. 

Asumisessa painavat energiaratkaisut paljon, ja tässä onkin tapahtunut paljon hyvää kehitystä sähkön ja kaukolämmön tuotannon muuttuessa kaiken aikaa vähäpäästöisemmäksi. Jos kuitenkin torppasi lämpiää yhä öljyllä, niin haasteesi löytyy varmasti tästä. 

Merkittäviä ympäristötekoja voit tehdä liikkumisvalinnoillasi. Jos olet vannoutunut yksityisautoilija ja kuljet polttomoottorilla, vaihda sähköiseen. Jos lompakko ei sitä kestä, vaihda julkiseen liikenteeseen tai polkupyörään. Niitäkin löytyy sähköisinä. Kävele vaihteeksi. 

Suurimmat mahdollisuudet muutokseen liittyvät ruokaan. Haasta itsesi lisäämään reilusti kasviksia ja kasviperäisiä elintarvikkeita, ja vähentämään samassa suhteessa lihaa ja eläinperäisiä maitotuotteita. Näin teet hyvää myös eläimille, joiden hyvinvointi on tärkeä osa hyvää ja tervettä luontosuhdetta.

Se neljäs kategoria sisältää muun, käytännössä tavarat ja palvelut. Tavaroiden uudelleenkäytöllä ja korjaus- ja huoltopalveluja käyttämällä vaikutat. Kiertotaloudessa, ja erityisesti uudelleenkäyttö- ja korjauspalveluissa olisi rutkasti vielä kasvun varaa: haasta itsesi näiden palvelujen käyttöön. 

Haluatko lisäksi tehdä jotain konkreettista, näkyvää ympäröivän luonnon hyväksi? 

Kas tässä muutamia ehdotuksia: 

– Osallistu talkoisiin, joilla kunnostetaan, ennallistetaan tai suojellaan luonnon elinympäristöjä 

– Ryhdy vapaaehtoiseksi ympäristö- ja luontotyöhön. Tai kouluttaudu samoin tein alan ammattilaiseksi! 

– Istuta puita, perusta niitty tai kasvata pölyttäjiä kiehtovia kukkia 

– Rakenna linnunpönttöjä, hyönteishotelleja tai siilille talvipesä 

–  Kitke vieraslajeja 

– Osta ja suojele pala (iki)metsää 

– Lahjoita rahaa ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöille

Lue lisää vinkkejä, esim. 100 fiksua arjen tekoa, Suomen Luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi 

Ja lopuksi, mitä hyvää saat aikaiseksi tekemättä juuri mitään? 

Ympäristöystävällisintä olisi todennäköisesti olla tekemättä juuri mitään. Parasta olisi jos ei hankkisi mitään mikä ei ole aivan välttämätöntä, ei matkustelisi eikä harrastaisi mitään kovin kuluttavaa.

Sohvalla makoilua aliarvostetaan ihan suotta. 

Konkreettisessa, näkyvässä tekemättä jättämisessä mallia näyttää laiska, mutta fiksu puutarhuri. Hän jättää ruohon leikkaamatta, ryteiköt siivomatta ja kukkapenkit kitkemättä. Elämää kuhisevassa, monimuotoisessa puutarhassa voi keskittyä vain nauttimaan ja ihmettelemään sekä kiittää itseään erinomaisesta ympäristötekemättömyydestä.

Anu Hakala

Ympäristöasiantuntija

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Ympäristötyön kehittäminen
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset
• Kierrätyskeskuksen ympäristövastuutyö

Puh. 045 636 630