Astetta parempaa kuluttamista – second hand säästää myös energiaa

Suoran energiankulutuksen lisäksi arkeemme sisältyy välillistä energiankulutusta tavaroiden, tuotteiden ja palvelujen muodossa. Materiaalien louhiminen ja hyödyntäminen luonnosta, jalostaminen, tavaroiksi valmistaminen ja jakelu kuluttavat energiaa. Käytössämme oleviin tavaroihin on siis sitoutunut paljon energiaa elinkaaren aiemmista vaiheista. Mitä pidempään, useampia kertoja tai käyttötunteja jo omistamiamme tavaroita pidetään käytössä, sitä energia- ja resurssitehokkaampaa niiden käyttö on.

Uudelleenkäyttö säilyttää tuotteen arvon ja kulutettujen luonnonvarojen lisäksi myös energian

Energiapihin kannattaa siis hankkia harkiten harvoja mutta laadukkaita tuotteita, jotka kestävät käytössä pitkään. Uusien tuotteiden ostamisen sijaan on viisasta etsiä vaihtoehtoa käytetyistä, eli tehostaa jo valmiiksi olemassa olevien tuotteiden käyttöä jatkamalla niiden elinkaarta. Tämä on uudelleenkäyttöä, vaikka arkisesti puhummekin usein tuotteiden kierrättämisestä, second hand -tuotteista tai vain käytetyistä tuotteista. Myös täysin uusi, käyttämätön tai avaamaton tavara kuuluu uudelleenkäytön kategoriaan, mikäli kyseessä on ns. “toisen käden hankinta”, eli olet ottanut käyttöösi joltain toiselta käyttämättä jääneen tavaran. 

Mikä sitten on uudelleenkäytön merkitys energian kokonaiskulutuksessa? Kysymystä voi lähestyä vaikkapa tutkimalla keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä: kodin kulutustavarat muodostavat siitä noin 11 prosentin osuuden. Uudelleenkäyttö on tehokkain tapa säästää ja säilyttää energiaa ja luonnonvaroja sekä tuotteiden taloudellista arvoa. Uudelleenkäytön peittoaa vain kokonaan kuluttamatta jättäminen.

Second hand -energiansäästöjä ei synny säilömällä

Vähälle käytölle jääneet tavarat edustavat energian ja luonnonvarojen tuhlausta, silkan rahan tuhlauksen lisäksi. Surkuhupaisaa on, että makuutamme arvokkaita luonnonvaroja kaapeissa ja varastoissa täysin hyödyttöminä, kun samaan aikaan uusia luonnonvaroja ja energiaa riivitään maasta ja metsistä.

Kaappien aarteista on siis syytä puhaltaa pölyt ja laittaa ne töihin! Päästä itsellesi tarpeeton kiertoon ja hyötykäyttöön – myy tai lahjoita se. Kiertotalouden pyörittämisessä ja tavaroiden elinkaaren venyttämisessä lahjoittajat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin käytettyjen tuotteiden ostajat. Lahjoittajat pitävät energian liikkeessä ja virran vuolaana! 

Katso täältä, miten eri tavoin voit lahjoittaa tavaraa ja laittaa hyvän kiertämään.

Tarjoamme myös yrityksille mahdollisuuden ohjata tarpeettomat tavarat ja materiaalit kiertoon. Tutustu palveluumme. 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus oli 2022 mukana Astetta alemmas -kampanjassa.

Anu Hakala

Ympäristöasiantuntija

• Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta ja auditointi
• Ympäristötyön kehittäminen
• Asiantuntijaluennot
• Ympäristökoulutukset
• Kierrätyskeskuksen ympäristövastuutyö

Puh. 045 636 630