Kierrätyskeskuksen kautta kiersi käyttöön noin 7,5 miljoonaa tuotetta vuonna 2023 – kaapeissa makaa kuitenkin vielä paljon käyttämätöntä tavaraa 

Henkilö kantamassa puista laatikkoa missä erilaista lahjoitettavaa pientavaraa.

Kierrätysinto pääkaupunkiseudulla on kasvanut. Viime vuonna Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kautta kiersi uudelleenkäyttöön noin 7,5 miljoonaa tuotetta – liki 5 tavaraa jokaista pääkaupunkiseudun asukasta kohden. Kasvua tavaran määrässä edelliseen vuoteen oli noin 15 prosenttia.

Kierrätyskeskuksen toimitusjohtaja Quide Lehtikuja arvioi, että kasvussa näkyy toisaalta yleinen ympäristötietoisuuden kasvu, toisaalta käyttövarojen niukkuus. Muun muassa vaatteiden ja arjen käyttötavaroiden menekin kasvu on ollut tasaista. Kiertoa ovat lisänneet myös erinomaisen vastaanoton saaneet uudet kauppakeskusmyymälät Kalasataman Redissä ja Espoon Isossa Omenassa sekä verkkokaupan suosion tasainen kasvu. Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan tulee myyntiin noin 3000–4000 uutta tuotetta joka viikko. Verkkokaupan kokonaistarjonta on noin 35 000 tuotetta. 

Kiertoon tulevien tuotteiden kirjo ja tarjonta ovat kasvaneet sitä mukaa kuin ihmiset ovat oppineet kierrättämään eri tuoteryhmiä.  

”Meille osataan aika hyvin tuoda vaatteita ja kodin pientavaroita, mutta edelleen on epätietoisuutta siitä, mikä tavara kelpaa kiertoon”, Lehtikuja harmittelee. Moni ei esimerkiksi tule ajatelleeksi, että kirjat, erilaiset elokuva- ja musiikkitallenteet sekä kaikenkuntoiset sähkölaitteet ovat enemmän kuin tervetulleita Kierrätyskeskukseen.

Kunnostuksen ja kädentaitojen arvostus on nousussa 

Korjaaminen ja kunnostaminen ovat tärkeä osa tavaroiden uudelleenkäyttöä. Sitä Kierrätyskeskus edistää omalla verstastoiminnallaan eli kunnostamalla myyntiin sähkö- ja elektroniikkalaitteita, polkupyöriä ja nyt uutena myös pikkuvikaisia mutta säilyttämisen arvoisia huonekaluja ja vaatteita, jotka myydään The Most Wanted -tuotemerkin alla. 

Kädentaitajat huomioidaan myös myymälöiden tarjonnassa. Kierrätysaskartelu- ja käsityötuotteet ovat merkittävä ja voimakkaasti kasvava osa Kierrätyskeskuksen tarjontaa. Viime vuonna askartelu- ja käsityötuotteita myytiin noin 330 000 kappaletta. Lisäksi niitä jaettiin maksutta yli 10 000 kiloa muun muassa pääkaupunkiseudun kouluille ja päiväkodeille. 

Isoimmissa myymälöissä on tarjolla myös kierrätettyjä remontti- ja vapaa-ajan tarvikkeita aiempaa enemmän: ”Meiltä saa erilaista kodin pienremonteissa tarvittavaa tavaraa, piha- ja puutarhatarvikkeita tai vaikka veneilyyn, kalastukseen sekä autoiluun ja moottoripyöräilyyn liittyviä tarvikkeita. Kaikki menee käyttöön, mikä lahjoituksena saadaan”, Lehtikuja muistuttaa.

Uudelleenkäyttö maksimoidaan, jätteen määrä minimoidaan 

Kierrätyskeskus pyrkii saamaan mahdollisimman suuren osan lahjoitustavaroista uudelleenkäyttöön, eli kiertämään sellaisenaan tai korjattuna. Vuonna 2023 uudelleenkäyttöön saatiin ohjattua peräti 62 prosenttia kiertoon tulleesta tavarasta. 45 prosenttia niistä jaettiin maksutta myymälöiden yhteydessä olevien ilmaisosastojen kautta. Seka- tai energiajätteeksi lahjoitustavarasta päätyi vain noin 9 prosenttia.  

Paikallisena toimijana Kierrätyskeskus ei toimita lainkaan tavaraa Suomen rajojen ulkopuolelle. Noin neljännes tavaravirrasta ohjataan materiaalikierrätykseen valtuutetuille kierrätystoimijoille. 

”Haluamme nähdä Kierrätyskeskukset kaupunkilaisten omina aarreaittoina, joissa yhteisön tavara kiertää tarvitseville. Samalla säästämme elintärkeitä luonnonvaroja ja hillitsemme ilmastonmuutosta”, Lehtikuja sanoo ja muistuttaa, että Kierrätyskeskuksen tärkein onnistumisen mittari on säästetyt luonnonvarat. 

Viime vuonna Kierrätyskeskus säästi yhdessä asiakkaittensa kanssa noin 63 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin 8 prosenttia.  

Luonnonvarasäästöä on kuitenkin mahdollisuus merkittävästi kasvattaa: ”Kaapeissa, varastoissa ja autotalleissa on paljon arvokasta tavaraa, joka ansaitsisi päästä käyttöön. Siksi kannustamme kaikkia – myös yrityksiä ja yhteisöjä – käymään itselleen turhaksi käynyttä tavaraa läpi. Meillä on tehokkaat prosessit tavaran käsittelyyn, ja löydämme jatkokäytön eli kiitollisen käyttäjän lähes kaikille tuotteille”, Lehtikuja lupaa.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen vuosi 2023 lukuina

Kierrätyskeskuksen kautta kiersi uudelleenkäyttöön 7,5 miljoonaa tavaraa, joista 55 % myytiin ja 45 % jaettiin ilmaiseksi. 

Ympäristösäästö: 

 • säästimme 62,6 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja   
 • vältimme 22,4 miljoonan kilon edestä hiilidioksidipäästöjä 
   

Materiaalivirtojen jakautuminen:  

 • 62 % uudelleenkäyttöön (tavaramyynti ja ilmaistavarat)  
 • 24,5 % hyötykäyttöön lajiteltu jäte (metalli, SER, paperi, tekstiili, pahvi/kartonki, PE-LD-muovi)  
 • 13,5 % energiahyödynnys (purkupuu, seka- ja energiajäte) 
   

Ympäristökoulutus ja -asiantuntijapalvelut:  

 • ympäristökasvatus- ja -asiantuntijapalvelut tavoittivat vuonna 2023 koulutuksella ja neuvonnalla yli 46 000 ihmistä  
 • n. 170 yritys- ja yhteisöasiakasta 
   

Valmentava työllistäminen: 

 • Kierrätyskeskus tuki noin 126 tutkinnon osan suorittamista. 
 • Työhönvalmennukseen osallistui vuoden aikana 591 henkilöä. 
   

Palveluiden saavutettavuus:  

 • 13 myymälää , joissa on jokaisessa oma lahjoituspiste
 • 21 Boksi-lahjoituspistettä sekä Fetch-kotinouto pienemmille lahjoituserille  
 • valtakunnallinen verkkokauppa  
 • 7 900 nouto- ja kotiinkuljetuspalvelun asiakastapahtumaa  
   

Liikevaihto 16,4 miljoonaa euroa ja kokonaisrahoitus 21,3 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 67,5 prosenttia oli omaa rahoitusta, 29,5 prosenttia työllistämistyöhön liittyviä tukia, 1,6 prosenttia hanketuloja ja 1,4 prosenttia kuntien vuokratukia.  

Kierrätyskeskus ei jaa voittoa omistajilleen. Kaikki tuotot käytetään toiminnan edistämiseen: ympäristötyöhön ja työllistämiseen. 

Lisätiedot:    
Quide Lehtikuja, toimitusjohtaja, p. 050 501 4851  
Seija Vennervirta, viestintäjohtaja, p. 0400 348 104     

Mediapankki (valokuvia Kierrätyskeskuksen toiminnasta): kierratyskeskus.fi/medialle

  
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy          

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on yleishyödyllinen yritys, jonka tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallisuuden ja työnteon mahdollisuuksia. Yritys ei jaa voittoa omistajilleen. Kaikki tuotot käytetään toiminnan edistämiseen: ympäristötyöhön ja työllistämiseen.  

Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla 13 myymälää: suurmyymälät Espoon Nihtisillassa ja Vantaan Koivukylässä sekä kaupat Espoon Finnoossa ja kauppakeskus Isossa Omenassa, Vantaan Porttipuistossa ja Myyrmäessä sekä Helsingin Kyläsaaressa, Itäkeskuksessa, Oulunkylässä, Kontulassa, Kaisaniemessä, Kalasataman Redissä ja Pasilassa. Lisäksi Kierrätyskeskuksella on valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa.