Vieraskynä: Tekoäly vauhdittaa siirtymistä kiertotalouteen

Kiertotalouden edistäminen ja kierrätettyjen kalusteiden suosiminen on fiksua, koska se tukee kestävää kehitystä – yhtä nykyajan suurimmista megatrendeistä. Uudenlaiset tekoälyratkaisut voivat vauhdittaa entisestään siirtymistä kiertotalouteen.

Uudelleenkäytössä on monia etuja kuluttajan näkökulmasta. Ostamalla käytetyn kalusteen, säästetään arvokkaita luonnonvaroja ja myös rahaa. Käytetyt kalusteet ovat usein kestävämpiä kuin uudet, ja niiden avulla voi luoda uniikkeja ja persoonallisia sisustuksia. Silti monelle helppous ajaa kiertotalouden edistämisen ohi: on helpompaa asioida tutussa verkkokaupassa kuin etsiä käytettyä huonekalua kissojen ja koirien kanssa.

Uudelleenkäytön edistämisen näkökulmasta olisi järkevää tarjota vaivattomia tapoja suosia secondhandia. Yksi ratkaisu haasteisiin on valjastaa tekoäly vauhdittamaan siirtymää kiertotalouteen. Haaga-Helian, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja Helsingin kaupungin yhteisessä ÄLYÄ-hankkeessa on kehitetty tekoälyratkaisuja, joilla vastataan kalusteiden elinkaaren pidentämisen haasteisiin.

Hankkeessa on kehitetty tekoälysovelluksia erilaisiin tarpeisiin. Care Instructor -sovellus esimerkiksi auttaa pidentämään kalusteiden elinikää tarjoamalla hoito-ohjeita. Furnitize-sovellus taas pyrkii madaltamaan kynnystä hankkia käytettyjä kalusteita. Sovellus tarjoaa käyttäjälle kalustesuosituksia myyjän valikoimasta esim. tyylikyselyn tai referenssikuvien pohjalta. Lisäksi sovelluksen avulla voi kokeilla kalustetta kotona älylaitteen Augmented Reality -näkymässä.

KalusteArvio-sovellus tukee käyttäjää kalusteen myyntiin laittamisessa tarjoamalla ehdotuksia pyyntihinnasta, luomalla myynti-ilmoituspohjan ja ehdottamalla sopivia kauppapaikkoja. Lisäksi sovelluksen keskustelubotti auttaa käyttäjää löytämään esimerkiksi lähimmän kalusteiden kierrätyspisteen.

Hankkeessa kehitettyjä sovelluksia on kokeiltu kohderyhmissä, ja alustavasti niistä on saatu positiivista palautetta. Hankkeen tulokset ovat kaikille avoimia hankkeen päätyttyä. Toiveena onkin, että joku tarttuisi sovelluksiin ja lähtisi tekemään niillä kiertotalousbisnestä. Ehkäpä joitain sovelluksista löytää jatkossa integroituna myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen palveluihin.

ÄLYÄ-hankkeen rahoitus: EAKR Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027.

Jarmo Sarkkinen

on filosofian tohtori ja digitaalisten palvelujen yliopettaja Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Puh.